Proslava patrona svetog Mateja, apostola i deset godina od izgradnje filijalne crkve u Kruščici

U petak, 21. rujna je sveti Matej, apostol i evanđelist, te zaštitnik filijalne crkve u Kruščici. Proslava patrona, jesenske mise zahvalnosti i desete godišnjice od izgradnje crkve će biti u nedjelju, 23. rujna u 11 sati.

Svečano euharistijsko slavlje će predvoditi fra Zoran Livančić, bivši viteški župnik koji je i pokrenuo ideju o izgradnji crkve, a trenutno je župnik u Docu.

Trodnevnice će biti u četvrtak, petak i subotu u 18 sati, a od 17:30 će se moliti krunica. Treći dan trodnevnice, na uočnicu, misa će biti za sve poginule na Bobašima.

U nedjelju će mise zahvalnice također biti na grobljima u Gornjoj Večerskoj i Jardolu.

Ostale mise su po redovitom rasporedu, osim što neće biti pučke mise u župnoj crkvi.

Crkva svetog Mateja u Kruščici – kronologija izgradnje Izgraditi sasvim novu crkvu u samo jednoj godini, opremiti je i useliti u nju, jest na ponos svim vjernicima koji su sudjelovali u ovom velikom djelu.

Dana, 23. rujna 2007. godine bio je blagoslov kamena temeljca na započetim crkvenim temeljima, a 21. rujna 2008. godine blagoslovljena je crkva svetog Mateja apostola. Kada pogledamo unazad izgleda kao da je to bio jedan događaj. I na blagoslovu kamena temeljca i na blagoslovu crkve sastali se isti ljudi: svećenici, biskup, glazba, narodne nošnje, ista sreća na licima vjernika uz veliku radost. Zahvalni Bogu za ovo djelo ostvarenja, jer se po njemu svako djelo započinje i dovršava.

– Izvadak iz župnih obavijesti na dan blagoslova crkve – nedjelja, 21.09.2008. godina: Zahvala Bogu – “Ako Gospodin kuće ne gradi, uzalud se muče graditelji”. Mi smo prije godinu dana započeli ovo djelo izgradnje crkve u Kruščici, a evo danas imamo blagoslov novosagrađene crkve. Danas je i jesenska misa zahvalnosti na groblju u Kruščici. Bogu hvala za ovaj dan, za sve primljeno, za sve što imamo, jer bez Božje milosti teško da bi što imali. Zahvala i poticaj darovateljima za gradnju: Svi koji su bilo što ugradili u ovu crkvu mogu danas biti ponosni pred ovim domom molitve. A uvijek se može više i bolje. Dakle, duboko zahvaljujemo svima koji su dosada uložili svoj trud u temelje ove crkve…

S ljubavlju smo gradili dom molitve u Kruščici S ljubavlju i dovršavamo naš dom molitve Neka Stvoritelj svijeta blagoslovi naše djelo I neka daruje obilje milosti svim dobročiniteljima

– Četvrtstoljetna želja vjernika Za samo godinu dana ostvarena je četvrtstoljetna želja vjernika iz naselja Kruščica, Rijeka i dijela grada Viteza da, umjesto na mjesnom groblju, Riječ Božju slušaju u Njegovu hramu. Samo zahvaljujući ustrajnosti viteških svećenika, predvođenih župnikom fra Zoranom Livančićem, jedinstvu vjernika i njigovim donacijama, nesebičnosti članova i predsjednika Odbora za gradnju Marija Rajića, financijskoj potpori ovdašnjih gospodarstvenika, te razumijevanju tadašnjeg općinskog načelnika Vlade Alilovića, crkva sv. Mateja širom je otvorila svoja vrata svim dobronamjernim ljudima i istinskim vjernicima, s težnjom, kako je tada tijekom misnog slavlja kazao fra Zoran, da bude na dobro vjernicima, da bude mjesto molitve i mjesto odakle će proizlaziti mir, dobro i ljubav na nas i naše obitelji.

Pučko veselje – Tisuće vjerjika nazočilo je misnom slavlju u Kruščici kod Viteza povodom blagoslova novosagrađene crkve posvećene sv. Mateju, apostolu. Misno slavlje predvodio je biskup msgr. Pero Sudar, koji je novu crkvu nazvao biserom sakralne gradnje, pozivajući vjernike da im crkva u Kruščici bude dodatni izvor ponosa i radosti. “Tamo gdje Bog stanuje, čovjek se neće izgubiti”, poručio je biskup Sudar, dodajući da crkve i sakralni objekti imaju svoj smisao samo ako se grade s nakanom da se u njima moli i obraća Bogu. “Sve što radimo i sve što živimo želim staviti pod Božju zaštitu i zagovor sv. Mateja”, kazao je msgr. Sudar blagoslivljajući novu ckrvu. Nakon misnog slavlja više tisuća vjernika, mnogi od njih i u narodnim nošnjama ovoga kraja, ostalo je na pučkom veselju uz, kako su nam potvrdili, nikad do sada viđenu organiziranost i ljubaznost domaćina, mještana Kruščice, koji su za sve goste osigurali okrjepu i osvježenje.