Proslava blagdana i blagoslov skulpture

Više tisuća vjernika u četvrtak i petak slavilo je sv. Antu i molilo ga za zagovor kod Svevišnjeg u njegovu svetištu u Busovači, najpoznatijem u Bosni, pristigli iz cijele srednje Bosne pa i širega područja.

Čak oko osam tisuća okupilo ih se na misi uočnici (večer uoči blagdana), koju je predvodio vrhbosanski metropolit, uzoriti kardinal Vinko Puljić. U okviru predblagdanskog misnoga slavlja kardinal Puljić je blagoslovio skulpturu sv. Ante, rad poznatog kipara iz Hrvatske, Kuzme Kovačića, koja će, nakon potpunog uređenja, krasiti prostor ispred župne crkve u Busovači.

Nešto manje vjernika, zbog prijeteće kiše i nesnosne sparine, a i dan je bio radni, okupilo se na blagdanskoj svetoj misi koju je, uz koncelebraciju mjesnog župnika fra Dominika Batinića i još osmorice svećenika, predvodio dr. fra Miro Jelečević, profesor na Franjevačkoj bogosloviji u Sarajevu.

Na blagdan, u večernjim satima, u Busovači je slavljena sveta misa za djecu i mladež, koju je predvodio gvardijan u Fojnici, fra Niukica Vujica, rođen u župi sv. Ante u Busovači.

Mnogi vjernici su zavjetnim pješačenjem stigli u Busovaču čak i iz 50 pa i više kilometara udaljenih mjesta. Blagdanskom slavlju i centralnoj euharistiji prethodilo je niz vjerskih svečanosti, a među njima i 13 utoraka molitvama posvećenim sv. Anti, nebeskom zaštitniku Busovače, te svečanosti devetnice i trodnevnice.

Z. Čilić