Prosječna satnica za muškarce je 3,9 KM, a za žene 3,5 KM

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, prosječna satnica za muškarce iznosi 3.9 KM, dok je za žene ona 3.5 KM. Samo 27.3 posto kompanija u našoj zemlji je u vlasništvu žena, a među ženama je i veća stopa nezaposlenosti, objavili su iz organizacije UN Women Bosna i Hercegovina.
Najugroženija skupina, kada je riječ o tržištu rada u našoj zemlji, su Romkinje, od kojih je 80 posto nezaposleno. Posebno ranjiva kategorija su i samohrane majke, koje se često nađu u situaciji da su nezaposlene, te ne primaju nikakvu ili malu nadoknadu od države.
Inače, širom svijeta, žene zarađuju samo 77 centi na svaki dolar kojeg zarade muškarci. Kao rezultat, razvija se dugoročna nejednakost, a mnoge žene zapadaju u krug siromaštva. Nova kampanja organizacije UN Women #Stoptherobbery nastoji ukazati na tu nejednakost, prenosi Diskriminacija.ba.
Ova uporna nejednakost u prosječnim plaćama muškaraca i žena i dalje postoji u svim zemljama i u svim sektorima, jer je rad žena podcijenjen i žene se nastoje koncentrirati u drugačijim poslovima od muškaraca. Iako posao sam po sebi može zahtijevati jednake ili veće napore i vještine, vrjednuje se i plaća manje, navode iz organizacije UN Women, i dodaju da se razlika dodatno povećava za žene koje nisu bijele, imigrantice su ili majke.
Inače, prema istraživanjima koji su provedeni početkom mjeseca u jugoistočnoj Europi, žene u prosjeku zarađuju od 2 do 11 posto manje od muškaraca. Ovo istraživanje pokazalo je da situacija nije najgora u Bosni i Hercegovini koja je predzadnja na listi zemalja sa najvećom razlikom između primanja žena i muškaraca.

Prethodni članakPolja smrti u BiH uzela su čak 604 života
Sljedeći članak9. Memorijalni međunarodni stolnoteniski turnir „MIROSLAV BEKAVAC – BEKI“