Prosječna plaća u BiH povećana je za čak 125 posto, s 372 porasla je na 838 maraka

Tijekom posljednjih 16 godina prosječna plaća u BiH povećana je za čak 125 posto.

Naime, tijekom 2000. godine prosječna plaća u BiH je iznosila 372 KM. Ipak, 16 godina poslije podaci Agencije za statistiku BiH ukazuju na to da je prosječna plaća porasla na 838 KM.

Statistički impresivni podaci, ali običnim građanima BiH važnije je pitanje jesu li taj napredak osjetili u svakodnevnom životu. Gordana Bulić, predsjednica udruge građana Klub potrošača Tuzlanske županije, u razgovoru za Faktor navodi da je prije svega važno imati u vidu kvalitetu statističkih podataka.

Tvrdi da je metodologija prikupljanja podataka 2000., kao i sam odziv kompanija i popunjavanje formulara, bila na lošijoj razini nego 2016.

– Naravno, sada imamo puno bolje statističke podatke, ali prosječna plaća od 838 KM nije ono što veliki broj običnih građana uživa. U izračunu te prosječne plaće najveću ulogu imaju primanja zaposlenih u državnoj administraciji koja ima solidne i zajamčene plaće. U realnom sektoru prosjek plaća se kreće od 400 do 600 KM, ovisno o branši – objašnjava Bulić.

Dodatan problem običnim radnicima je i činjenica da značajan broj poslodavaca uplaćuje minimalac, što će radnici najviše osjetiti kada budu odlazili u mirovinu.

Prethodni članakKreševo: Planirano postavljanje turističkih putokaza na području cijele općine, a potom i interpretacijskih ploča
Sljedeći članakO.Š. “Dubravica”,Vitez u Dubravici pridružila se obilježavanju međunarodnog dana prevencije nasilja u školama