Proračun općine Uskoplje 6 045 000 KM

Općinsko vijeće Gornjeg Vakufa-Uskoplja usvojilo je Prijedlog proračuna ove općine za 2013. u iznosu od 6.045.000 KM.

– S prošlogodišnjih 25 posto kapitalni izdaci u proračunu povećani su na 38 posto, što će omogućiti provedbu različitih projekata. Za daljnju izgradnju zgrade u kojoj će biti smještena općinska administracija bit će izdvojeno 400.000 KM, izgradnju sportske dvorane oko 270.000, putnu infrastrukturu za Ski-centar “Raduša” 300.000 KM a za izgradnju poduzetničke zone više od milijun KM, kazao je načelnik Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Radit će se, po njegovim riječima, i na regulaciji rijeke Vrbas uzvodno od mosta na Bililu i na još nekim kritičnim mjestima u naseljima i mjestima, izradi Lokalnog ekološkog akcionog plana za Gornji Vakuf-Uskoplje (LEAP) kao i nastavku aktivnosti na izgradnji regionalne deponije za ovu te općine Bugojno, Donji Vakuf i Jajce.

Na sjednici je, između ostalog, usvojen program održavanja lokalnih puteva u dužini od oko 210 kilometara i odluka o uspostavljanju industrijsko-poslovne zone na teritoriji gornjovakufske općine, čije donošenje je bilo neophodno kako bi nadležni lokalni organi mogli aplicirati na javne pozive Ministarstva obrta i poduzetništva FBiH.