Propali pregovori Vlade i Sindikata pravosuđa i uprave SBŽ

Pregovori između Vlade Srednjobosanske županije i Sindikata pravosuđa, uprave i policije jučer su završeni bez dogovora i bez usuglašenih stavova o prijedlozima zakona o plaćama. Kamen spoticanja bila je osnovica za obračun plaća.

Usvojeni prijedlozi

Dok su u sindikatu stava da nema svrhe donositi zakon ako će županijska Vlada određivati osnovicu, članovi Vlade pravdali su se nedostatkom sredstava za usvajanje zakona po prijedlogu Sindikata.
Odmah po završetku pregovora Vlada SBŽ je na izvanrednoj sjednici usvojila neusuglašene verzije prijedloga zakona o plaćama državnih službenika i namještenika, koji predložio resorni ministar Zoran Luković i prijedloga zakona o plaćama policijskih službenika, koji je predložio resorni ministar Sedžad Milanović. Iz Sindikata su zbog toga najavili nastavak štrajka koji je zamrznut sedmog rujna.

– Nismo uspjeli postići dogovor sa Vladom i stav ove tri sindikalne organizacije je da se odmrzne generalni štrajk. Oko datuma odmrzavanja ćemo dogovoriti u svojim sindikalnim organizacijama, a to će biti u narednih dan-dva – kazao je nakon sastanka Dragan Škulj, predsjednik koordinacije Sindikata.

Nema novca


Iz Vlade SBŽ, i pored propalih pregovora, uputili su poziv Sindikatu da ne idu u štrajk i da se sačeka zasjedanje Skupštine SBŽ koje bi prema ranijim zaključcima trebalo biti održano najkasnije do 29. rujna.
– Vlada u ovom momentu nema novca da ispuni sva prava iz Kolektivnog ugovora. Spremni smo pregovarati da se sva prava ispune, osim toplog obroka u iznosu od 16 maraka, te ostajemo pri tome da on iznosi osam maraka – kazao je nakon sjednice premijer SBŽ Bajro Makić.
Neusuglašeni prijedlozi zakona koje je Vlada SBŽ jučer usvojila proslijeđeni su u skupštinsku proceduru.

Brojni ustupci

U sindikatu smatraju da se verzije zakona, koje je usvojila Vlada, ne oslanjaju na federalne zakone i da njihovo donošenje nema nikakvog smisla.
– Pristali smo da se fiksira da je naša osnovica za 10 posto manja od federalne i da se u izuzetnim okolnostima, u slučaju teške financijske situacije, može smanjiti još do 7 posto. Tako smo pokazali volju, spremnost i fleksibilnost. – kazala je Refija Kulašin, predsjednica Sindikata organa uprave.

DA / HB.org