Pronađene cigarete „uskladištene“ u starim zamrzivačima

U sklopu operativne akcije kodnog naziva “Proljeće 2021” na području Tuzle je pronađeno, a potom i oduzeto 10.386 paklica raznih cigareta (FM, King), koje nisu bile obilježene akciznim markicama koje izdaje UIO. Procijenjena tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 57.100 KM.

“Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalnog centra Tuzla, na osnovu operativnog rada i preduzetih operativnih taktičkih mjera izvršili su lociranje objekta gdje se vrši skladištenje cigareta za distribuciju i prometovanje na „crnom tržištu“ na području grada Tuzle i Tuzlanskog kantona. Postupajući po instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH izvršen je pretres vozila i lociranih objekata gdje je pronađena pomenuta roba. Zanimljivo je da su cigarete, između ostalog, bile „uskladištene“ u starim zamrzivačima”, stoji u priopćenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. Krivičnog zakona BiH.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UINO koristili su specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Prethodni članakAnalize:Pogledajte gdje je u Bosni i Hercegovini najveći rizik od zemljotresa!
Sljedeći članakZakazana sjednica Općinskog vijeća Vitez