Promocija prve generacije njegovatelja u Srednjobosanskoj županiji i Travniku

U prostorijama Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku jučer je održana svečana dodjela certifikata za prvu generacije njegovatelja za stara i nemoćna lica.

Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno – edukativni centar“ (SEC) Banja Luka osnovana je u okviru projekta obrazovanja odraslih za socijalna zanimanja kojeg implementiraju Caritas BK BiH i Caritas Austrije uz financijsku pomoć Austrijske razvojne suradnje. U rujnu 2013. godine s radom je počela i podružnica Ustanove u Travniku. Upravo u ovoj Ustanovi 17 polaznika, sada već njegovatelja je završilo obuku. Program po kojem su jučerašnji polaznici prošli obuku je javno važeći „Program osposobljavanja za obavljanje poslove njegovatelja za stara i nemoćna lica“ kojeg SEC provodi od 2011. godine. Odrasle osobe tijekom šest mjeseci praktične i teorijske nastave stječu kompetencije za njegu starijih osoba.

Na početku dodjele direktor Lukenda uputio je iskrene čestitke novo-certificiranim njegovateljima, te im se zahvalio na ogromnom trudu i zalaganju u proteklih 6 mjeseci. U svom obraćanju, Lukenda je također naglasio da su sad već bivši polaznici SEC-a tijekom obuke pokazali odlučnost, te se nada da će taj stav zadržati i primijeniti ga tijekom pružanja pomoći osobama kojima je to potrebno.

Voditeljica podružnice u Travniku, Zvjezdana Nakić, istaknula je vrijednost ovakvog pothvata i obuke za SBK/KSB: „U našem društvu je evidentan porast broja starih osoba i samim tim se stvara veća potreba za skrbi starih i nemoćnih osoba i izuzetno sam ponosna što na području SBK/KSB imamo 17 educiranih njegovatelja koji će moći kvalitetno i odgovorno pružati svoje usluge.“ Nakić se također osvrnula i na kvalitetu provedbe programa zahvaljujući nastavnom osoblju koje je s polaznicima provelo ovih šest mjeseci.

Bivši polaznici su tijekom ceremonije dodjele iskazali uzbuđenje i iznijeli različite stavove što se tiče njihovih budućih planova i aktivnosti.

„U posljednje vrijeme je u BiH, kao i u svijetu, povećana potražnja za njegovateljima starih i nemoćnih osoba. Socijalno-edukativni centar p. j. Travnik je pokrenuo obuku iz ove oblasti i jako sam im zahvalan na tome, naročito radi njihovog profesionalnog odnosa. Za vrijeme pohađanja obuke stekao sam mnoga znanja, i što je najvažnije, osposobljen sam za samostalan rad iz ove oblasti. Svim zainteresiranim iskreno preporučujem ovu obuku ne samo zbog znanja koje će steći, nego i zbog mogućnosti zapošljavanja“, izjavio je Halil Husanović.

Svoje stavove s nama je podijelila i Sladžana Sureta, također bivša polaznica: „Nakon što sam ostala bez posla, odlučila sam se upisati na Program osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelja za stare i nemoćne osobe, što mi je predstavljalo veliki izazov. Za ukupno 6 mjeseci, koliko je trajala edukacija, uvidjela sam da postoji veliki interes za suradnju njegovatelja i starih osoba, te da posao njegovatelja može mnogo doprinijeti u povezanosti našeg društva.“

SEC tim prvenstveno radi na osposobljavanju osoba koje će raditi u specijaliziranim ustanovama čime se podiže kvaliteta usluga. Stvaranjem kadra koji je stručno osposobljen, omogućavamo da osobe, kojima je potrebna tuđa njega i pomoć dobiju najbolju moguću njegu.

Svjesni smo da u današnje vrijeme ima sve više starijih osoba, kao i osoba s invaliditetom, koje žive same ili s obitelji koja o njima skrbi. To je i za njih i one koji ih okružuju veliko opterećenje, ne samo financijske prirode, nego i organizacijski da bi im se u potrebi pružio kvalitetan život ili barem najosnovnija pažnja i briga. Stvaranjem ovog kadra SEC se trudi i tim osobama omogućiti što bolju skrb. Tako, mi olakšavamo život starijim, nemoćnim osobama kao i osobama s invaliditetom.

Više informacija o programima i obukama koje SEC provodi svi zainteresirani mogu pronaći na web stranici SEC-a: www.sec.ba