Promocija knjige prof. dr. Miroslava Tuđmana

U sklopu projekta „Hrvatsko proljeće Središnje Bosne“, koje se odvija u organizaciji Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH Središnja Bosna, proteklog vikenda održane su dvije promocije knjige ”BiH u raljama zapadne demokracije”, autora prof. dr. Miroslava Tuđmana.

U petak je u Domu kulture, autor gostovao u Žepču, dok je sinoć ista knjiga predstavljena i u Napretkovoj dvorani u Bugojnu.

Osim autora, o knjizi su govorili i predstavljači: Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog Dokumentacijskog centra Domovinskog rata te dr. Perica Jelečević, zastupnik u Saboru RH.

Govoreći o knjizi, autor je istaknuo kako je riječ o korespondencija bivšeg predsjednika RH Franje Tuđmana s državnicima i dužnosnicima iz BiH i Međunarodne zajednice a koja je vezana za sudbinu BiH u razdoblju od 1990. do 1995. godine.

“To su dokumenti, prvenstveno korespondencija koja do sada nigdje nije objavljena, osim onih pisama koja su bila pisana kao javna pa su tako i objavljena. Iz tih pisama može se vidjeti kakav je bio stav hrvatske službene politike prema BiH, ali isto tako kakav je bio stav i bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, odnosno bošnjačke politike prema Hrvatskoj i BiH, a jednako tako i kako su se ponašali državnici, odnosno predsjednici vlada ili država od SAD-a, Francuske, Engleske, Rusije”, kazao je Miroslav Tuđman.

Dodao je i to kako se u opsežnom predgovoru na 70 stranica analizira cijela ta dokumentacija, pogotovo što su u to uključeni i naknadno objavljeni izvori izvještajnih službi, američkih i nekih drugih, “gdje se vidi sa kojim podacima su te zemlje stvarno raspolagale i kakva je zapravo bila njihova politika koja je defakto bila u suprotnosti u određenim trenucima sa realnom situacijom o spoznatim činjenicama na terenu”.

“Tu se i danas vode koplja oko toga tko je dijelio ili nije dijelio BiH. Ovdje se vidi da je međunarodna zajednica u niz situacija bila ta koja je isto tako bila spremna na redefiniranje vanjskih granica BiH” rekao je Tuđman, koji ovom knjigom pobija tezu da su to prvenstveno bile želje njegova oca.

Željko Raguž naglasio je kako je značaj ove knjige u tome što se po prvi puta donosi preko 250 originalnih dokumenata o dosljednoj politici Republike Hrvatske prema BiH, dodavši kako je i njemu, kao sudioniku nekih događanja, bilo novo saznati neka događanja, posebice kad je u pitanju strategija međunarodne zajednice i međunarodnih čimbenika na ovim prostorima tijekom 1990. i 1995. godine.

“Iz analize prof. Tuđmana i iz priloženih dokumenata jasno se raščlanjuje da je ta politika bila dosljedna, a to se može potvrditi dokumentima. Ti dokumenti do sada nisu imali pravo javnosti i po prvi put se objavljuju. Ovi originalni dokumenti bacaju jedno drugo svjetlo za razliku od onog što je vladalo zadnjih petnaestak godina i na svakom čitatelju je da prosudi o tome što autor donosi”, kazao je Raguž.

Na važnost knjige za objektivno sagledavanje povijesti ali i pravedniju budućnost za Hrvate u BiH podsjetio je i dr. Perica Jelečević, zastupnik u Saboru Republike Hrvatske, kazavši kako je ovo djelo koje bi uopćeno rečeno, svaki Hrvat trebao pročitati.

Jedina mana ove knjige je što, kako je i sam autor izjavio, dolazi 15 godina kasnije. Međutim, zasigurno će biti od velikog značaja kao validan argument u daljnjim borbama hrvatskog naroda za ravnopravnost u BiH.

Hrvatsko proljeće nastavlja se večeras u Uskoplju, gdje će biti održana projekcija filma “Uzdol 41” u Domu kulture u 19 sati.