Prometni kolaps u većem dijelu Bosne: Snježne padavine stvorile probleme vozačima i pješacima

Snijeg koji od jutros pada u većem dijelu Bosne i Hercegovine stvara probleme vozačima i pješacima.

Većina prometnica je neprohodna, a javni gradski prijevoz u Sarajevu odvija se otežano.

Tako je protekle noći u Bosanskoj krajini palo blizu 20 centimetara snijega, a ponegdje i nešto više. Zbog velike hladnoće, snijeg se zadržava na kolovozima, zbog čega se promet odvija otežano i usporeno.

Zabilježeni su zastoji ili potpuni prekidi prometa na brojnim magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima. Na magistralnom putu M-4.2 Bihać Cazin, u mjestu Ostrožac, zabilježeni su zastoji zbog zaustavljenih teretnih vozila.

Iz automoto kluba BIHAMK ističu da su ovoga jutra svi putni pravci za sada prohodni.

Posebno otežano se prometuje na putnim pravcima: Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, Cazin-Velika Kladuša, Bihać-Bosanska Krupa, Drvar-Bosansko Grahovo-Livno, Kupres-Šuica, Glamoč-Mrkonjić Grad,Donji Vakuf-Travnik, Olovo-Kladanj i Tuzla-Orašje.

Poseban oprez zbog sniježnih padavina savjetuju i na dionici autoputa A-1 Kakanj-Zenica jug. Na dionicama Konjic-Mostar, Prozor-Jablanica i Tomislavgrad-Šuica, kolovoz je klizav zbog ledene kiše. Učestali su odroni zemlje ili kamenja, a posebna pažnja se skreće na dionicama koje prolaze kroz usjeke.

Zbog prometne nesreće koja se dogodila na magistralnom putu M-16.1 Prnjavor-Banja Luka u mjestu Lišnja, na snazi je potpuna obustava prometa.

Apelira se na vozače da voze maksimalno oprezno, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obvezno za sve kategorije vozila.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) navode da će tijekom dana padavine oslabiti i do kraja dana postupno prestati. Visina novog snijega u tijeku 24 sata bit će oko 10 cm, na planinama i do 20 cm. Najviša dnevna temperatura od 0 do 6, na jugu od 5 do 10 stupnjeva. Poslije podne i u večernjim satima pad temperatura zraka.

Prethodni članakDžumhur poražen u prvom kolu turnira u Chennaiju
Sljedeći članakEpidemija gripe stigla i u BiH, domovi zdravlja puni