PROLJEĆE NA ZABRĐU: Realiziran projekt “Zajedno zavolimo zaštitimo Zabrđe”

Ovo proljeće Zabrđe dočekuje u novom ruhu, kakvo i dolikuje jednom biseru prirode, što ono svakako jeste.

Riječ je o ranije spominjanom općinskom projektu pod nazivom ZAJEDNO ZAVOLIMO ZAŠTITIMO ZABRĐE, u sklopu kojeg je proveden niz aktivnosti koje su doprinijele izgledu i funkcionalnosti izletišta:

✅Uklonjene su divlje deponije dužinom cijelog puta prema izletištu. Također, s jedne lokacije uklonjene su skoro 2 tone građevinskog otpada od porušene vikendice, koji je bio izbačen uz samo šetalište i tu ostao godinama. Žalosna istina je da je taj otpad sve te godine bio očit problem, koji su mnogi samo promatrali, bez namjere da ga riješe.

✅Dužinom cijelog puta do Bobaša skupljene su 2 tone smeća pobacanog usput, pa se tu moglo vidjeti svega, od televizora, hrpa smeća koje neodgovorni pojedinci namjenski dovoze tu i bacaju, do smeća koje vikendaši ostavljaju za sobom. Mnogo smeća je visilo po drveću, no zahvaljujući angažmanu vrijednih djelatnika Vitkoma i taj problem je riješen.

✅Na cijelom izletištu su postavljene kante za otpad. Trenutno nije riješeno pitanje odvoza otpada, pa ovim putem apeliramo na sve vikendaše i izletnike da daju svoj doprinos u očuvanju okoliša i ako primjete da je potrebno zbrinuti otpad, to i učine.

✅U blizini planinarskog doma je postavljena info mapa. Ona predstavlja pravo osvježenje izletišta, zasigurno će biti od velike pomoći i koristi novim posjetiteljima, a vjerujemo da će biti atraktivna i ljubiteljima selfija. Ono na što se posebno želimo osvrnuti je nažalost manjak ekološke svijesti i apeliramo na sve koji dolaze bilo kojim povodom na Zabrđe, da vode računa o zbrinjavanju otpada. Majka priroda nam je poklonila ovaj prekrasni planinski biser, naša je dužnost da ga sačuvamo, a to možemo samo ako svatko ponese svoj dio odgovornosti. Priroda nam uzvraća sve ono što smo joj učinili, ne dopustimo da nama nema uzvratiti ničim lijepim, sačuvajmo je za buduće naraštaje koji će je, vođeni našim primjerom čuvati i dalje.

✅Očišćeni su i urađeni dodatni propusti za oboriske vode

✅Posljednje, ali ne i manje važno, je zahvala koordinatoru projekta, ujedno i predsjedniku UG Zabrđe koji je implementirao projekt, Miroslavu Petroviću, te Općini koja je isti financirala. Već ranije smo pisali o angažmanu predsjednika udruge koji se maksimalno trudi i zalaže da podigne standarde izletišta i učini ga što atraktivnijom i konkurentnijom destinacijom, te zasigurno neće stati na već ostvarenim ciljevima, nego usmjerava snage na to da ostvari viziju čistog, pristupačnog, vodom opskrbljenog idealnog izletišta.

Prethodni članakČUVARI TRADICIJE: Udruga Stari grad “Kaštel” iz Novog Travnika
Sljedeći članakMUP KSB: Prijavljen nestanak Hasana Bajrića