Projekt – spori turizam

Početkom rujna ove godine Razvojna agencija Žepče, u svojstvu partnera, realizirat će projektne aktivnosti na novom projektu zajedno s talijanskim partnerom i glavnim aplikantom Udruženjem „Spori turizam” iz Italije (Slow Tourism Association). Pridruženi partner je Gospodarska komora Doboj iz RS-a s kojom Razvojna agencija Žepče ima potpisan sporazum o suradnji.

Realizacija projekta

Priprema ovog projekta započela je u ožujku 2011., a odobren je u lipnju ove godine od CEI, europske organizacije čija je članica i BiH, unutar CEI programa KEP „Prijenos znanja i iskustava”. Projekt se realizira pod nazivom „Spori turizam: promoviranje održivog i odgovornog turizma u BiH (Slow Tourism: promoting sustainable and responsible tourism in BiH). Cilj projekta je prenijeti iskustva i dobre prakse o promicanju održivog i odgovornog turizma uključujući domaće i strane turiste, turistička poduzeća, turoperatore -putničke agencije, lokalne zajednice i vlasti s ciljem promicanja koncepta sporog turizma u BiH. Razvojna agencija Žepče, odabrana je da jedina iz BiH, bude korisnik razmjene dobrih praksi i strategija odnosno iskustava iz Italije, zemlje u kojoj je turizam značajna gospodarska grana. Italija je postala prva zemlja turizma u svijetu, a godišnje je posjeti više od 17 milijuna turista. Udruženje „Spori turizam” Italija koncept sporog turizma već je uspješno predstavilo u zemljama poput V. Britanije, RH i Bugarske, putem projekata financiranih iz EU fondova. Tijekom trajanja projekta, od 1. rujna 2011. do 31. kolovoza 2012., održat će se mnogi edukativni i informativni susreti.

Proširenje suradnje

Očekuje se nekoliko posjeta predstavnika talijanskog udruženja, i proširenje suradnje organizacija iz BiH, općine Žepče i Gospodarske komore Doboj s talijanskim regijama koje su uključene u ovaj, ali i druge projekte koje provodi ova organizacija. Razvit će se i nova aktivnost podizanja svijesti kako bi se približilo građanima, turističkim operaterima i vlastima, da prihvate drukčiju vrstu turizma, koji može očuvati teritorijalna prirodna i kulturna bogatstava, a promovirajući održivi razvoj.

■ 9. mjesec ove godine je početak projekta koji Razvojna agencija Žepče, u svojstvu partnera, realizira s talijanskim partnerom Udruženjem „Spori turizam

■ 8. mjesec iduće godine bit će kraj projekta. Tijekom ovog razdoblja dok traju aktivnosti
bit će održani mnogi edukativni i informativni susreti s ciljem upoznavanja turista

■ 17 milijuna turista posjeti godišnje Italiju koja je prva zemlja turizma u svijetu. Razvojna agencija Žepče odabrana je da jedina iz BiH kao korisnik razmjene praksi

VL / HB.org