Projekt „Moja kosa tvoja kosa“

Srce za djecu koja boluju od raka Sarajevo na svojoj stranici objavili su konkurs  te istaknuli da tim i  predstavljaju početak projekta „Moja kosa tvoja kosa“.
U pilot fazi projekta su napravili i uručili 9 medicinskih perika djevojčicama koje su izgubile kosu zbog kemoterapije.Najmlađa korisnica perike ima 4 godine a najstarija 18 godina.

U trenutnoj fazi projekta smo pripremili certificiranu obuku s ciljem edukacije sljedeće generacije vlasuljara i revitalizacije vlasuljarskog zanata u BiH koji je, nažalost, na izdisaju.

Edukacija će trajati 10 mjeseci, izvodit će se u specijaliziranoj radionici Udruženja i svi zainteresovani se mogu prijaviti do 31.10.2017 u 16:00 sati.

Obuku će voditi gospođa Jasmina Hadžić, glavni vlasuljar, šminker i masker Kamernog teatra 55.
Sama ideja za pokretanje ovog projekta potekla je od Lejle Kusturice, prijatelja Udruženja, koja je, u želji da pronađe način da pomogne jednoj djevojčici iz Visokog koja boluje od trajne alopecije, ošišala svoju dugu kosu i poslala je u Ameriku da se izradi perika u sklopu projekta Wig for kids.

Nakon dosta vremena, te brojnih tehničkih i birokratskih komplikacija, perika je stigla u BiH do svoje vlasnice a sa perikom i ideja o doniranju kose i izradi perika u Bosni i Hercegovini.

Prvo doniranje je bilo u Sarajevo City Centru 15. februara ove godine, poslije čega su građani i lično donosili ili poštom slali kosu iz cijele BiH i svijeta, a u akciji su učestvovali i brojni frizerski saloni (Fashion, Ken, Studio En, Studio Riki i Frizerska akademija – Radionica by Elvir).

Budući da projekat tokom sljedećih godinu dana predviđa kampanje doniranja kose i po drugim gradovima u BiH (Tuzla, Zenica, Mostar, Banja Luka), svi zainteresovani pojedinci i frizerski saloni mogu se obratiti na email coordinator@srcezadjecu.ba sa upitom za saradnju.

 

Prijatelji projekta: Studio En, Frizerski salon „Fashion“, Kamerni Teatar 55, Obrtnička Komora Kantona Sarajevo, Općina Stari Grad, Općina Centar, Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”, Banja Luka, Projekt podržava Vlada Švicarske.

Dječiji osmijeh nema cijenu!

Prethodni članakEvo kakva nas zima očekuje
Sljedeći članakU Domu zdravlja Vitez i Domu zdravlja Gračanica obavljene vanjske ocjene Centara za mentalno zdravlja