Proizvođači peleta u BiH ne mogu zadovoljiti potražnju

Sve više domaćinstava u Bosni i Hercegovini koristi pelet, energent kojeg u posljednjih nekoliko dana nema ni u trgovačkim centrima niti u tvornicama koje se bave njegovom proizvodnjom.

Sibirske temperature koje su prošlog tjedna okovale BiH i veći dio Europe na ruku su išle proizvođačima i trgovcima energentima, posebno onima koji proizvode i prodaju pelet.

Kako za Klix.ba kažu u jednom od najvećih proizvođača peleta u BiH, inače smještenom u Vitezu, sve zalihe su prodali još prije nekoliko dana, a nije izvijesno kada će nove količine biti raspoložive.

Pored rastućeg domaćeg tržišta, proizvođačima peleta u BiH u posljednje vrijeme se otvorilo i italijansko tržište. Kako je proteklih dana i u Italiji bilo izrazito hladno narudžbe iz ove zemlje bile su na rekordnom nivou.

Potražnja diktira i cijenu peleta koja raste iz godine u godinu. Cijena peleta prije početka ove sezone bila je, zavisno od kvalitete, oko 300 KM po toni. No, usljed nestašice na tržištu cijena je u posljednjih nekoliko dana dodatno skočila. U jednom od specijaliziranih trgovačkih centara pelet su prije nestašice prodavali po cijeni od 350 KM po toni, odnosno oko 5,3 KM po vreći.

No, cijena je usljed velike potražnje već skočila na 450 KM po toni odnosno 6,7 KM po vreći.

Izvor

Prethodni članakNakon više od 41 godinu u kiseljačkoj crkvi slavljena mlada misa
Sljedeći članakSutra počinje nastava u svim školama KSB u kojima se nastava izvodi na hrvatskome jeziku