Programska konvencija Mladeži HDZ BiH

Vitez je u subotu poslije podne bio domaćin Programske konvencije Mladeži HDZ-a BiH. koja je nosila naziv „Opredjeljenje“.Konvencija je održana u reprezentativnoj dvorani hotela „Central“, a uz izaslanike iz svih općinskih organizacija Mladeži HDZ-a s područja BiH, njih više od 350, prisutni su bili i brojni ugledni gosti iz Mladeži HDZ-a Hrvatske i Europske pučke stranke. Prisutno Konvenciji bilo je i visoko izaslanstvo HDZ-a BiH koje je predvodio predsjednik dr. Dragan Čović, a skupa s njim bili su i drugi visoki dužnosnici ove stranke, zamjenik HDZ-a BiH, Nikola Lovrinović, dopredsjednici Marinko Čavara i Borjana Krišto, te drugi visoki dužnosnici s općinske, županijske, federalne i državne razine političke, izvršne i zakonodavne vlasti iz reda HDZ-a BiH.

„Uz brojne druge zadatke, pitanja, odgovore i zaključke, osnovni naš cilj i zadatak našeg današnjek okupljanja je usvajanje Programske deklaracije Mladeži HDZ-a BiH“, kazao nam je predsjednik Mladeži HDZ-a BiH, Vedran Kožul, istaknuvši kako će kroz Deklaraciju tražiti odgovor na temeljno pitanje, a to je jedanakopravnost i ustavni položaj hrvatskog naroda u BiH s ostala dva naroda.
Kožul je također kazao kako Mladež HDZ-a BiH traži putove , način i dogovor kako bi BiH postala pravna i demokratska država. „Jasno ćemo i u Programskoj deklaraciji naglasiti našu obvezu u očuvanju naše hrvatske kulture i kulturno-povijenih vrijednosti, jezika… u BiH. Uz to tražimo odgovornu politiku na svim razinama, uz naglasak kako mladi, koji se dokazuju i kroz rad u Mladeži HDZ-a BiH, moraju imati više šansi i prilike participirati u radu političkih, izvršni i zakonodavni struktura vlasti, nego što su do sada imali. Hoćemo Bosnu i Hercegovinu na jasnom i trasiranom europskom putu, jer sve drugo je stranputica“naglasio je predsjednik Kožul i istaknuo kako je ovo „veliki i vrlo uspješan skup Mladeži HDZ-a BiH, rastuće snage najpopularnije i najveće stranke Hrvata u BiH“.

Kazao je Kožul kako su svi općinski odbori Mladeži HDZ-a BiH jednako važni, svima se, po potrebi, daje pomoć i podrška u radu i organiziranju u svojim sredinama. „Međutim, HDZ u srednjoj Bosni je vrlo snažan i dobro organiziran, Mladež također, pa se može kazati kako je ova Konvencija organizirana u Vitezu i priznanje njima za uspješan rad i djelovanje, a i podrška i ohrabrenje svim članovima i simpatizerima naše stranke na ovom području i hrvatskom narodu uopće“, poručio je Vedran Kožul.

Prema predviđanjima Konvencija Mladeži HDZ-a BiH bit će okončana u subotnje predvečerje usvajanjem Programske deklaracije, čemu će prethoditi prigodno obraćanje određenog broja gostiju, te predsjednika HDZ-a BiH i kandidata HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dr. Dragana Čovića.