Program obilježavanja 30. obljetnice “Viteške brigade” HVO

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO H-B Vitez i ove će godine organizirati prigodno obilježavanje obljetnice osnutka “Viteške brigade”.

Ove se godine obilježava 30-ta obljetnica Viteške brigade,a protokolom je predviđeno:

10,00 – Služenje svete mise u župnoj crkvi sv. Juraja u Vitezu

11,00 – Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju ispred zgrade Općine Vitez.

Potom će se izmoliti opijelo, te nastaviti druženje bivših pripadnika Viteške brigade i zvanica na terasi kod Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vitez.

Dan Viteške brigade znak je sjećanja na prvo postrojavanje prve postrojbe u hrvatskim odorama na mjesnom nogometnom igralištu u Šantićima kod Viteza 18. rujna 1991. godine. Viteška brigada bila je vojna postrojba u sastavu Zbornog područja Vitez, koja je kasnijom reformom preimenovana u 92. Domobransku pukovniju Vitez.

Pripadnici „Viteške brigade” borili su se protiv srpskih snaga i tzv. JNA u obrani Jajca, Travnika i Bugojna i drugih područja srednje Bosne, a kasnije i protiv daleko brojnijih i nadmoćnijih snaga Armije BiH u obrani Viteza i potpuno opkoljene Lašvanske doline. Nakon potpisanog Washingtonskog sporazuma, kada više nije bilo oružanih sukoba s pripadnicima A BiH, pripadnici „Viteške“ brigade borili su se i u oslobađanju dijelova općine Travnik i Novi Travnik, u oslobađanju Kupresa, Jajca, Vlašića, Glamočkog polja… Samo u obrani Viteza poginula su ili su ubijena 653 pripadnika HVO-a i hrvatska civila, a među njima u najvećem broju pripadnici „Viteške“ brigade HVO-a. Više od dvije tisuće pripadnika Brigade je lakše ili teže ranjeno jednom ili više puta.

(Radio Vitez)