Program obilježavanja 27. godišnjice zločina nad Hrvatima Križančevog Sela

Dvadesetsedma godišnjica zločina nad Hrvatima Križančevog Sela kod Viteza ove će godine biti obilježena u utorak,  22. prosinca, služenjem svete mise u crkvi  sv. Leopolda Mandića u Dubravici.

Nakon toga, Kolona sjećanja uputit će se pješice od crkve u Dubravici do Središnjeg spomen obilježja Križančevo Selo.

Kao i ranijih godina, ali sada uz poštivanje svih epidemioloških mjera, dan ranije, u ponedjeljak, 21. prosinca, mještani Dubravice, kao i ostalih naselja s područja općine Vitez, obilježit će Noć sjećanja paljenjem lampiona za žrtve ovog strašnog zločina.

Okupljanje je predviđeno ispred Osnovne škole Dubravica u 16 sati, nakon čega će se svi nazočni, u miru i tišini, uputiti ulicom 22. prosinca prema Središnjem spomen obilježju i paliti lampione.

„Mi, dragovoljci, veterani, sudionici Domovinskog rata, kao i sveukupno hrvatsko pučanstvo, nakon toliko prolivene krvi, pitamo se zašto svijet i međunarodna zajednica ne prihvaćaju plač i vapaj hrvatskih majki za svojom djecom?! Hrvati Središnje Bosne bili su izloženi najsvirepijim postupanjima postrojba Armije BiH. 22.12.1993. godine počinili su zločin nad Hrvatima Križančeva Sela, koji se ogleda u ubojstvima civila i 30 zarobljenih vojnika HVO-a. Tijela ubijenih i masakriranih vojnika, posredstvom Crvenog križa i UNPROFOR-a razmijenjena su 39 dana nakon napada na Križančevo Selo“, podsjetili su ovom prigodom organizatori – Udruge proistekle iz Domovinskog rata HVO Vitez i Odbor za obilježavanje 22. prosinca 1993.

Prethodni članakMilanović i Plenković suglasni: Nužno je uvažavati činjenicu da su Hrvati jedan od triju konstitutivnih naroda u BiH
Sljedeći članakVITEZ: Oliveru Livančiću ukraden fotoaparat, moli za informacije koje će dovesti do pronalaska aparata