Prognoza FHMZ-a: Ljeto toplije od prosjeka

Kako ljeto odmiče, navodi FHMZ, pozitivna odstupanja temperatura zraka će biti manje izražena.Federalni hidrometeorološki zavod BiH (FHMZ BiH) ističe kako dugoročna prognoza pokazuje da bi, prema dostupnim prognostičkim materijalima, ljeto 2016. godine na prostoru Bosne i Hercegovine trebalo biti toplije u odnosu na prosječne vrijednosti, s pozitivnim temperaturnim odstupanjima koja će biti izraženija u prvoj polovici ljeta i u kontinentalnom dijelu zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako ljeto odmiče, navodi FHMZ, pozitivna odstupanja temperatura zraka će biti manje izražena. U Bosni i jugozapadnoj Hercegovini izgledno je da će kolovoz biti nešto topliji od uobičajenog za 1-2 stepena Celzijusa, dok će na krajnjem jugu zemlje taj period biti u granicama normalnih temperaturnih vrijednosti.

Također, iako se očekuje toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da se u potpunosti može isključiti pojava kraćih hladnijih perioda.

Padavine će, kako se navodi, biti neravnomjerno raspoređene i uglavnom u granicama ili nešto malo ispod prosjeka, pri čemu će lokalne nestabilnosti ponegdje praćene grmljavinom, uobičajene za ovaj dio godine, biti češća pojava tijekom lipnja mjeseca. Srpanj i kolovoz u pogledu padavina, također neće značajnije odstupati od prosjeka.