Profesor iz regije odredio kada će se završiti drugi val u BiH

Drugi val koronavirusa u Bosni i Hercegovini trebalo bi da se završi oko 7. rujna, a u Srbiji dva dana kasnije, posljednja je procjena profesora Petra Kočovića koji je sa svojim timom napravio matematički model za praćenje pandemije u svijetu.

“Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnoj razini stanje u svih 216 drzava. Koristimo Gausovu krivu (matematički model se bazira na radu čuvenog njemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa koja se pomjera na dnevnoj razini. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim valovima”, rekao je Kočović, prenosi Radiosarajevo.ba. 

Kako napominje, metodologija je potpuno domaća, gotovo svakog dana se aktueliziraj podaci, objavljuju rezultati za sve zemlje s preko 50.000 zaraženih…

“Za Srbiju smo koristili podatke Ministarstva zdravlja i “Batuta”, a za ostatak svijeta WHO (Sjvetska zdravstvena organizacija). Tako smo došli do zaključka da će prvi val koji je počeo 6. ožujka biti gotov 26. svibnja. Šta je tu cijeli trik – Gausova kriva ne predviđa nulu, Gausova kriva za svaku zemlju predviđa “škart”, jedan na milijun, jer se koristi u industriji. Jedan na milijun će biti u opticaju, na sedam milijuna, sedmero ljudi će u principu biti zaraženo, može biti i 20. Onda se desilo da smo se mi približili brojci, imali smo 18 slučajeva 29. maja. A onda je odjedanput to sve eksplodiralo”, objasnio je ranije za TV Prva profesor Kočović. 

Dakle, ako je vjerovati matematici i profesoru Kočoviću, početkom rujna konačno bismo mogli odahnuti. 

Prethodni članakWHO donirao Federaciji BiH 12,6 tona zaštitne medicinske opreme
Sljedeći članakOtvoren državni zatvor: Prvi zatvorenici na jesen