Prof. dr. Dragan Primorac posjetio Središnju Bosnu, održao i predavanje

U Fojnici je održan međunarodni stručni seminar pod nazivom „Balneologija i rehabilitacija“, koji je organiziralo Udruženje za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u FBiH. Seminar je oupriličen u JU za medicinsku rehabilitaciju i banjsko liječenje – Lječilišta „Reumal“, a počasni gost i predavač na poziv menadžmenta ove ustanove, bio je prof. dr. sc. Dragan Primorac predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina Zagreb/Zabok.

U pratnji rukovodstva Reumala doktor Primorac je obišao ovo lječilište, gdje su ga srdačno pozdravili brojni pacijenti, a ovom događaju prisustvovao je i načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura. Dr. Primorac je održao predavanje na temu “Personalizirana medicina – medicina budućnosti: model Specijalna bolnica “Sveta Katarina”. U veoma upečatljivom predavanju sa prisutnima je podijelio svoja iskustva vezana za napredne tehnologije u medicini i poručio im da budu inventivni u kreiranju i razmišljanju, jer neće se postići ništa novo i bolje ako se bude koristila samo tuđa filozofija razmišljanja.

Pored dr. Primorca na seminaru su predavanja održali mr. Kristijan Zulle s Fakulteta zdravstvenih studija – Sveučilišta Rijeka na temu “Wellnes – preventivna medicina”, predavanja iz oblasti balneologije i rehabilitacije odžala je prof. dr. sc. Amila Kapetanović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i dr. Olja Turanjanin, specijalista termalne medicine i voditeljica Vaskularnog programa u Lječilištu “Reumal”. Predsjednik Udruženja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u FBiH, prof. dr. sc. Mirsad Muftić, istakao je da je jedan od bitnih ciljeva Udruženja uspostaviti suradnju sa stručnjacima i institucijama iz regiona.

Impresivna biografija dr. Primorca

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, rođeni banjalučanin, profesor je na američkim sveučilištima Penn State University i University of New Haven te Xi’an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics u Kini. Redovni je profesor u trajnom zvanju na Medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Osijeku i Sveučilišta u Rijeci. Prvi je nositelj titule “Global Penn State Ambassador” u povijesti tog Sveučilišta osnovanog 1855. godine. Objavio je oko 250 znanstvenih radova i kongresnih priopćenja iz područja personalizirane i regenerativne medicine, genetike, metaboličkih poremećaja kosti i hrskavice pedijatrije, populacijske genetike. Kao pozvani predavač sudjelovao je u radu više od 150 znanstvenih skupova širom svijeta, a rezultati njegovog rada su objavljeni u najprestižnijim znanstvenim časopisima, uključujući Science i Nature. Njegovi radovi su citirani više od 5.100 puta.

Predsjednik je jednog od najuglednijih međunarodnih znanstvenih društava iz područja forenzičke i kliničke genetike “International Society of Applied Biological Science” u čijem Znanstvenom odboru sudjeluje i pet dobitnika Nobelove nagrade.

Dobitnik je 21 međunarodne i domaće nagrade. O rezultatima njegovog rada pisali su najugledniji svjetski znanstveni časopisi poput Science, JAMA i The Lancet te sredstva javnog priopćavanja poput New York Times, USA Today, Chicago Tribune, Hartford Courant, Connecticut Post, Hospital News, News Times, Wall Street International Magazine, Večer (Slovenija), Kleine Zeitung (Austrija), Haaretz (Izrael), Die Presse (Austrija) te gotovo sve domaće i regionalne dnevne i tjedne tiskovine. Od decembra 2003. do jula 2009. obnašao je dužnost ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, a prema istraživanjima američkog International Republican Institute (IRI) iz 2007. godine građani Republike Hrvatske su ga proglasili najuspješnijim ministrom u Vladi Republike Hrvatske.

Prethodni članakSTARA BILA: Ogorčeni stanovnici nezadovoljni zbog otpada ispred kuće
Sljedeći članakNovi Travnik: Danas predstavljanje knjiga o kardinalu Stepincu