Problemi porodilja s multipla sklerozom: Mlada majka Ivana Dražeta nada se podršci ZZO ŽSB

Šest mjeseci moraju primati humane imunoglobuline kako bi ostale pokretne i spriječile napredovanje bolesti.

Dvije mlade žene iz županije središnja Bosna, bez obzira na činjenicu da boluju od neizlječive bolesti i da zdravstveni sustav nema baš sluha za njihove probleme, odlučile su postati majke. Dijagnosticirana im je multiplaskleroza zbog čega šest mjeseci moraju primati humane imunoglobuline kako bi ostale pokretne i spriječile napredovanje bolesti.

Razgovarali smo s jednom od njih, Ivanom Dražeta, koja je krajem 2015. drugi put postala mama. Potrebne doze lijeka za tri mjeseca osigurao joj je Federalni zavod zdravstvenog osiguranja, a ostatak će, nada se, dobiti od ZZO ŽSB.

Porod u Sarajevu

– Federalni zavod nema ugovor s bolnicom u Novoj Biloj i ne dostavlja joj humane imunoglobuline, koji se moraju primiti u roku od tri dana nakon poroda. Zato sam se, uz odobrenje županijskog ZZO, porodila u Sarajevu, gdje sam dobila prvu terapiju, a osigurane su mi još dvije. Terapiju za preostala tri mjeseca osigurat će mi Zavod u ŽSB, barem su obećali – kaže Ivana.

Prvi simptomi bolesti pojavili su se 2010. godine, ubrzo nakon što je izgubila oca. Pretpostavlja da je to bio “okidač“.

– Privremeno sam gubila vid na desno oko. Očni liječnik je rekao da to nema veze s okom i preporučio da posjetim neurologa. Detaljnim pretragama utvrđeno je da se radi o multipla sklerozi. Nakon toga, imala sam još jedno pogoršanje, 2012. godine, u vidu utrnutosti lijeve strane. Od tada sam dobro. Na meni se ništa ne primijeti. Inače predajem matematiku u osnovnoj školi i sve aktivnosti obavljam bez problema – govori Ivana.

Prvog sinčića rodila je 2014. godine. Tada joj je odobrena samo jedna doza humanog imunoglobulina, ali, srećom, nije bilo posljedica.

-Nisam dala da me bolest spriječi da postanem majka. Iako se ranije mislilo da je trudnoća rizik za oboljele, sada se tvrdi da multipla skleroza miruje u tom periodu.Međutim, važna je terapija poslije poroda kako se stanje ne bi pogoršalo – objašnjava mlada mama.

Plaćaju markice

Položaj oboljelih od multipla skleroze u ŽSB izuzetno je težak i oni su, prema riječima predsjednice Udruge „Uzdah“ Amire Đulabić, u nepovoljnijoj situaciju u odnosu na oboljele u sarajevskoj županiji. Potrebni lijekovi često nisu na esencijalnoj listi, a oboljeli, pored redovnog zdravstvenog osiguranja, moraju plaćati i dodatne markice.

-Vjerujte, ne znam ni čemu služe te markice. U Sarajevu i Zenici uopće ne razumiju o čemu se radi. Zato smo, u ime članova Udruženja kojih je oko stotinu, ali i zbog svih oboljelih, uputili inicijativu prema ZZO ŽSB da budemo oslobođeni te obveze – govori nam Amira, koja i sama boluje od multipla skleroze.

Inicijativa je stigla u Zavod, ali o njoj još nije raspravljano.

Zamjenik direktora ove institucije Salem Hodžić rekao nam je da će ona biti razmatrana u narednom periodu, najvjerojatnije tijekom ove godine.

-Konačnu odluku donosi Sabor ŽSB, s tim da se o inicijativi prije toga trebaju izjasniti županijsko Ministarstvo zdravstva i Zavod, a zatim i Upravni odbor ZZO – kaže Hodžić uz obrazloženje da su plaćanja premija osiguranja, odnosno markica trenutno oslobođena djeca do 18 godina i oboljeli od devet bolesti.

Podrška inicijativi “Uzdaha“

Inicijativu Udruge „Uzdah“ podržava zastupnik u Saboru ŽSB Elvedin Mušanović. Vjeruje da će konačan odgovor biti pozitivan.

-Mora se iznaći način da se im se pomogne. U pitanju je neizlječiva bolest i ti ljudi zaslužuju makar da budu oslobođeni od plaćanja markica ukoliko ne možemo više učiniti – rekao je Mušanović za Faktor.

(S. Karaica/Faktor.ba/Foto:Ilustracija)

Prethodni članakPopis stanovništva otkrio potkradanje svih hrvatskih županija
Sljedeći članakPoduzeće BM Elektrika raspisuje natječaj za posao