Problem maloljetničkih brakova u BiH: Djeca rađaju djecu i nerijetko završavaju kao žrtve trgovine ljudima

Prema podacima Udruženja Zemlja djece u Bosni i Hercegovini, sklapanje maloljetničkih brakova na području naše zemlje je u ekspanziji.

Ovaj problem posebno je zastupljen u romskim zajednicama, gdje se pod plaštom tradicije, za određene svote novca prodaju maloljetne djevojčice, koje, nažalost, nerijetko završe kao žrtve trgovine ljudima.

U posljednje četiri godine Udruženje Zemlja djece u BiH evidentiralo je 21 slučaj sklapanja maloljetničkog braka, a gdje je bilo riječi o potencijalnim žrtvama trgovine ljudima.

Samo u ovoj godini spomenuto udruženje evidentiralo je dva slučaja sklapanja maloljetničkog braka, što nije konačan broj, s obzirom da je do informacija o potencijalnom sklapanju ovakve vrste braka jako teško doći. Službeni podaci ne postoje, s obzirom na činjenicu da se često radi i o vanbračnim zajednicama za koje pristanak daju roditelji.

Sklapanje maloljetničkih brakova predstavlja jedan od vidova trgovine ljudima. Pod plaštom tradicije se krije trgovina ljudima te se za određene svote novca prodaju maloljetne djevojčice. Tu je u planu da one imaju neki stabilan život, odnosno gdje će pobjeći iz nekog teškog životnog stanja u kojem žive. Međutim, problem je što one nerijetko završe u raljama trgovine ljudima”, kazao je za Klix.ba Adnan Drndić, socijalni radnik u Udruženju Zemlja djece u BiH.

On naglašava da treba voditi računa o tome da nije svaki maloljetnički brak, odnosno sklapanje izvanbračne zajednice, nužna trgovina ljudima.

Tu trebaju računa voditi i profesionalci, jer je tanka linija po kojoj se hoda, da se taj maloljetnički brak ne bi prikazao kao trgovina ljudima, a ukoliko ne ispunjava barem najmanje tri uslova koji ga vežu s tim”, upozorava Drndić.

Prethodni članakMikrokreditna fondacija ‘MI-BOSPO’ raspisuje natječaj
Sljedeći članakMeso u BiH je ispravno, ali koliko se kontrolira?!