Pripreme za projekt ‘Prevencija i borba protiv kaznenih djela počinjenih iz mržnje’

Danas je u organizaciji misije OESS-a, u VIP salonu Franšiznog centra BiH, u Vitezu održana prezentacija koncepta “Kaznena djela počinjena iz mržnje, strategije prevencije i odgovora, za suradnike iz organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti”.

Svrha prezentacije bila je podići svijest kod predstavnika organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti o važnosti rješavanja pitanja incidenata motiviranih predrasudama. Nakon prezentacije održana je i diskusija, kroz koju je naglašeno kako Vitez nije uzet kao grad slučaj, nego kao primjer i sredina koja ima stvorene preduvjete, među kojima spremnost lokalnih vlasti i NVO sektora, za sudjelovanje u ovom projektu.

U okviru projekta “Prevencija i borba protiv kaznenih djela počinjenih iz mržnje” Misija OESS-a u BiH namjerava potpomoći lokalne vlasti da u suradnji s civilnim društvom izrade modele efikasnog pristupa u borbi protiv incidenata motiviranih predrasudama.

Projekt namjerava promovirati partnerstvo između organizacija civilnog društva, odnosno civilnih grupa i njihovih mreža s lokalnim vlastima u odgovoru na suštinske razloge pojavljivanja incidenata motiviranih predrasudama. U 2013. godini projekt će se implementirati u općinama Bratunac, Brčko, Doboj, Foča, Gradačac, Livno, Novo Sarajevo, Prijedor, Srebrenica, Trebinje, Velika Kladuša, Vitez, Zvornik i Zenica.