Pripreme za božićni sajam privedene kraju

Zajednica žena „Kraljica Katarina Kosača“ Novi Travnik, s podružnicama izvan gradskog područja, ima oko 80 aktivnih članica, a s onim koje se povremeno uključuju u određene aktivnosti i daleko više od stotinu.

Raznoliko članstvo

Članstvo je raznoliko po obrazovanju, starosnoj dobi…, ali svima je cilj i zadatak raditi i organizirati aktivnosti humanitarnog, obrazovnog, ekološkog… karaktera, ali i onog toplog, ljudskog za određene kategorije kojima je to potrebno te onog općeg značenja, edukativnog, poučnog, od općeg dobra i od koristi za sve građane svoga grada. Redovito, dva puta godišnje, daruju krv u Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, organiziraju predavanja različitih tematika, akcije pješačenja, uređuju napuštene i zapuštene grobove u Gradskom groblju umrlih koji nemaju blisku rodbinu u Novom Travniku, ali i niz drugih akcija i aktivnosti koje organiziraju, vode i provode i sve odreda plijene pozornost njihovih sugrađana. Zajednicu uspješno vodi predsjednica Ankica Đuran, a kako kaže, bez pomoći ostalih članica, među kojima je i poznata akademska slikarica, aktualna predsjednica Općinskog vijeća Sonja Jurišić, sama ništa ne bi mogla napraviti.

No, razlog našeg posjeta u utorak navečer ovoj vrijednoj zajednici je njihova priprema za „Božićni sajam“ koji i ove godine, upravo one, organiziraju i drugi put. Sajam će službeno biti otvoren u petak u Domu kulture i dijelom na platou ispred Doma i imat će prodajni i humanitarni karakter. Na sajmu će izlagati proizvođači zdrave hrane, Udruga „Zlatna nit“, proizvođači rakije travarice i drugih prerađevina od voća, osnovci i srednjoškolci članovi kreativni radionica, članovi Udruge obitelji oboljelih od psorijaze s prehrambenim proizvodima bez glutona…! I, naravno, članice organizatora Zajednice žena „Kraljica Katarina Kosača“ sa svojim prekrasnim, maštovitim, zanimljivim božićnim ekološkim nakitom, koji u mnogo čemu ima umjetnička obilježja, pa i umjetničku vrijednost. A zanimljivo je, sav nakit koji prave već dva mjeseca, dva puta tjedno po 3 – 4 sata od materijala koji same nabavljaju i kupuju, u koji unose trud, strpljenje, maštu, ideju, umjetničku žicu koja im ne nedostaje, prodavat će na sajmu, a sav prihod, kao i prošle godine, uložit će u kupovinu i pripremu božićnih poklon-paketa siromašnim novotravničkim obiteljima.

Dobra prodaja

„Prošle godine, na prvom sajmu, naša prodaja je išla dobro, premda zarada baš i nije bila tko zna kakva. Pa ipak, uspjele smo obradovati osam obitelji, a ove godine, uvjerene smo, naš će rad biti plodonosniji i uspješniji, jer sada i naši sugrađani znaju što radimo i za koga je svaka marka od prodaje (kupnje) naših proizvoda i lijepog i zanimljivog božićnog nakita. A da smo uspjele u nakani govori i podatak i najave da će se još neke udruge i pojedinci, sudionici sajma, skupa s nama, uključiti u ovu akciju kojoj je cilj unijeti bar tračak božićne radosti, ljubavi i dobrote u obitelji naših najsiromašnijih sugrađana“, kazale su nam vrijedne članice Zajednice žena „Kraljica Katarina Kosača“ iz Novog Travnika.

VL / HB.org