Priopćenje za javnost ŽO HSS-NHI SBŽ

U ponedjeljak 18. ožujka 2013. godine na redovitoj sjednici Županijskog odbora HSS-NHI raspravljalo se i o prijedlogu novog Zakona o pravima braniteljske populacije koji je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nedavno uputila u parlamentarnu proceduru.

U priopćenju za javnost ove stranke se navodi: “Navedenim zakonom predviđeno je uvođenje u umirovljenička prava novih 3 – 4.000 osoba. Na taj način povećava se ionako veliki broj umirovljenika kao i nesrazmjer između onih koji rade i pune kako proračun tako i fondove.
Pitamo se kako će to izdržati ionako slabo bosanskohercegovačko gospodarstvo.

Zar ćemo biti država umirovljenika?

Nije nam jasno da Vlada Federacije ne čini ništa kako otvoriti nova radna mjesta ili nešto na prekvalifikaciji nezaposlenih među kojima je i veliki broj demobiliziranih branitelja i pripadnika vojske.

Zar nije logično da se u ovako teškim ekonomskim uvjetima i vremenu ekonomske krize ne traže druga rješenja a ne umirovljenja.

Umirovljenjima se ne rješava ništa već samo dodatno produbljuje kriza i optrećuje ionako opterećeno gospodarstvo.

Međutim pored tih očiglednih nedostataka predloženog zakona u njemu ima i dobrih stvari.

Smatramo opravdanim i podržavamo one dijelove zakona koji se odnose na smanjenje neopravdano visokih mirovina ostvarenih po osnovu sudjelovanja u ratu (odličja, zapovjedne odgovornosti, umirovljeni časnici, razvojačeni branitelji…).

Dakle nismo za uvođenje novih tisuća među umirovljenike, ali smo za to da se smanje razlike između najviših i najnižih mirovina i tako donekle postigne socijalna pravda.”

“Ne može i nema pravo da svaka Vlada Federacije BiH da bi postigla socijalni mir u svome mandatu uvodi nove i nove tisuće svojih građana u kategoriju socijalno izdržavanih.
Tražimo nove razvojne projekte.

Tražimo od Vlade i vladajućih da otvaraju nova radna mjesta, a ne proizvodnju novih umirovljenika.

Također tražimo i smanjenje velikih socijalnih razlika i spriječavanje raslojavanja ovog našeg društva na bogate i one koji nemaju ni za golu egzistenciju”, navodi se u priopćenju ŽO HSS-NHI SBŽ.