Priopćenje za javnost Neovisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama KSB

altPredsjednik Neovisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama Kantona Središnja Bosna, Goran Puletić, uputio je priopćenje za javnos koje je stiglo na naš redakcijski mail.

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

“Vlada KSB, posredstvom Ministarstva obrazovanja, nauke ,kulture i sporta, ovih dana vrši nezapamćeni pritisak na uposlene u osnovnom obrazovanju, sa ciljem gušenja štrajka.

U tom smislu ne biraju se sredstva, te se koriste dezinformacije, prijetnje, ucjene, zastašivanja, a kao protagonisti i glavno glumci tih radnji po običaju su poslušni ravnatelji škola, te pojedini roditelji naručeni da provedu određene radnje kako bi podržali Vladu sa ciljem da okalja Sindikat.

Međutim, znatan broj ravnatelja ne želi biti sudionik ovih nečasnih radnji, te su i sami izloženi raznim vrstama pritisaka. Njihov zadatak je da nasilnim putem uspostave nastavni proces,a tužba je u drugom planu.

Kao najače oružje kojim se ljudi zastrašuju uzima se Riješenje Općinskog suda o privremenom osiguranju, kojim se pokušava štrajk proglasiti nezaitim, te uposlenike plašiti otkazima, a sindikalne povjerenike čak i pravosudnim procesuiranjem.

Preko ravnatelja škola, ovih dana nastoji se silom uspostaviti nastavni proces, te bez odluke sindika o prekidu štrajka, pozivajući učenike u školu.

Radi javnosti i istinitostg informiranja, želimo istači sljedeće pojedinosti:

• O legalnosti štrajka će odlučivati sud, a nikako ministar, vlada ili ravnatelj.
• Ročište po ovom predmetu je obavljeno 29.02.2012.godine na općinskom sudu Travnik
Presuda će biti objavljena 06.03.2012.godine u 12 sati na koju svaka strana ima pravo žalbe
• Otvaranjem ročišta ovaj predmet ulazi u proces odlučivanja i prestaje mjera osiguranja

Sindikat će poštovati svaku pravomoćnu sudsku odluku, a kakva će ona biti, to će reći sud. Pokušaj dezinformacija kroz javnost da je štrajk nezakonit je samo „jedna od mjera” koju Vlada koristi u cilju prekida štrajka nasilnim putem.

Obzirom da je legalnost i zakonitost osnovno načelo Sindikata , vjerujemo da će sud biti neovisan i donijeti ispravnu odluku.

Međutim želimo javnost upoznati da Vlada KSB ne poštuje čak ni presudu Ustavnog suda Federacije po kojoj je dužna u Proračun KSB obezbjediti preko 8 miliona KM za pravomoćne sudske presude, a ista je planirala nešto više od 0,5 miliona KM.

Vlada KSB ne poštuje temeljne odredbe Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja, te jednostrano donosi koeficijente i osnovicu za plaće uposlenih u osnovnom obrazovanju.

Sindikat će u narednom periodu pokrenuti sve pravne aktivnosti prema domaćim i međunarodnim institucijama te kancelariji OHR i ambasadama određenih zemalja, da nas zaštite od ovakve samovolje, anarhije i bezakonja koje demonstrira Vlada.

Na karaju želimo javno kazati da da nastava u osnovnim školama neće započeti dok odluku o odgodi ili okončenju štajka ne donese Središnji odbor NSUUOŠ KSB, koja je i donojela odluku o štrajku.

To se može desiti samo u sljedećim slučajevima:

1. Da sud donese pravomoćnu sudsku presudu, što u ovom času nije slučaj
2. Da Sindikat i Vlada zaključe izmjene i dopune Kolektivnog ugovora.

Obavještavamo sve naše članove da ne podliježu nikakvim pritiscima i pokazu potrban mir ,razum jedinstvo i solidarnost koju su do sada imali.

Sindikat poziva sve članove koji su imali prijetnje ili neke druge vidove ucijena da se obrate predsjedniku sindikalne podružnice, dostave informaciju, te će poduzeti pravne radnje u smislu zaštite svojih članova.

Nikakve represivne mjere se nesmiju poduzimati prema uposlenicima koji su u štrajku, i Sindikat će svakom članu pružiti pravnu zaštitu.

ZBOG SVIH ČINJENICA NAVEDENIH U DOPISU SAMO PREGOVORI MOGU DONIJETI RJEŠENJE.

STOGA OD VLADE I MINISTARSTVA TRAŽIMO DA SE INTEZIVIRAJU PREGOVORI KAKO BI NA ZADOVOLJSTVO DJECE,RODITELJA,UČITELJA KAO I MINISTARSTVA STVORILI NORMALNE UVJETE ZA RAD I BAVILI SE ONIM ČIME SE BAVIMO GODINAMA.

DOSTOJANSTVO PROSVJETNOG RADNIKA JE NA PRVOM MJESTU.

OVIM PUTEM SE ZAHVALJUJEM SVIM UPOSLENIM NA STRPLJENJU, A SVOJ INTERES ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA POKAZUJEMO ZA PREGOVORE U BILO KOJE VRIJEME I NA BILO KOM MJESTU“, stoji u priopćenju koje je uputio Goran Puletić predsjednik NSUUOŠ KSB.