Priopćenje za javnost Koordinacionog odbora Sindikata osnovnih škola SBŽ

Koordinacioni odbor Sindikata osnovnih škola Srednjobosanske županije uputio je priopćenje za javnost, koje je poslano i na naš mail.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

“Svojom neprincipijelnošću i dvostrukim standardima, Vlada SBK/KSB nastoji zaposlenike u osnovnom obrazovanju omalovažiti, potcijeniti i degradirati, te u tim sramnim nastojanjima koristi sva moguća sredstva kao što su ucjene, pritisci, zastrašivanja, dezinformacije, a ovih dana smo svjedoci demonstracije sile i bezakonja prema zaposlenim u osnovnom obrazovanju.

U ovaj nečasan posao pored Vlade, uključeni su i pojedini zaposlenici Ministarstva obrazovanja koji nemaju nikakvu formalno pravnu nadležnost na zaposlenicima, te pojedini Načelnici općina koji to rade po narudžbi Vlade i sl. Očekujemo da se u tu prljavu igru uključe i različita udruženja, grupe, organizacije, „roditelji“ koje su pod kontrolom Vlade na direktan ili indirektan način.

Naime, ministar obrazovanja, nauke, kulture u sporta je javno putem medija javnost obavijestio da će pregovori sa Sindikatima osnovnog obrazovanja biti održani 17.02.2012.godine, što su zaposleni shvatili kao želju da se postigne zadovoljavajuće riješenje i izbjegne već zakazani štrajk.

Umjesto pregovora, Vlada je na sjednici održanoj 16.02.2012.godine, donijela odluku o isplati plaće za zaposlene u osnovnom obrazovanju po osnovici i koeficijentima koje je odredila sama Vlada, bez postignutog sporazuma sa Sindikatima osnovih škola.

Ovaj potez ima za cilj da pokaže „kako su svi dobili povećanje plaće“ prikrivajući suštinu da zaposlenici u osnovnom obrazovanju dobiti „mrvice“ 28,50-87,20 KM (npr.nastavnik) a drugi će dobiti „glavni obrok“ 525-550 KM (npr.premijer i ministar). Ovo prihvatanje „faktičkog stanja“ nas trajno marginalizira, minimizira naš rad i na koncu omalovažava.

Naime, odredbama Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u SBK/KSB, osnovica za plaću se utvrđuje kvartalno kao usaglašen prijedlog između Vlade i Sindikata, te Vlada nema pravo da istu donosi jednostrano. Koeficijenti za plaću se utvrđiju pregovorima između Vlade i Sindikata te nakon usaglašavanja postaju sastavni dio Kolektivnog ugovora. Obzirom da Vlada i Sindikat nisu postigli saglasnost oko visine koeficijenata, jednostrano doneseni koeficijenti su pravno neutemeljeni i u suprotnosti sa odredbama  Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u SBK/KSB.

I pored ovih pravnih činjenica, Vlada se opredjelila da demonstrira silu nad zaposlenim u osnovnom obrazovanju, gazeći sve odredbe Kolektivnog ugovora kojim se definiše plaća zaposlenika.

Sindikat ne posjeduje silu i moć, ali posjeduje znanje, karaker i odlučnost da se izbori za svoj status svim zakonom dozvoljenim sredstvima.

O kakvom se nasilju nad zaposlenicima u osnovnom obrazovanju radi govore činjenice da Vlada SBK/KSB ne poštuje:

1. Odluku Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine
  2. Zakon o osnovnoj školi u SBK/KSB, kao temeljni zakon kojm se uređuje osnovno obrazovanje
  3. Kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog obrazovanja kojim se utvrđuju prava i obaveze između zaposlenika i škola (Vlade) kao poslodavca
  4. Pedagoške standarde kao osnovni podzakonski akt kojim se uređuje struktura zaposlenika u školi,  obim i vrste poslova koje oni obavljaju

U ovakvom pravnom nasilju, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta licemjerno problematizira pravnu osnovanost Odluke o štraku navodeći formalne razloge, sa jednim ciljem da onemogući štrajk kao legalan i zakonit način sindikalnog djelovanja.

U prethodnim godinama Sindikati su sa svim Vladama uspjevali da u kritičnim trenutcima iznađu relativno zadovoljavajuće riješenja, no ovakvo pravno nasilje nije zabilježeno.

Stoga će Koordinacini odbor pokrenuti aktivnosti prema pravosudnim institucijama, višim nivoima Sindikalnog organizovanja, međunarodnim i domaćim organizacijama, koje se bave zaštitom ljudskih prava, te će sigurno istrajati na pravdi i našem dostojnastvu.

Sindikati osnovnog obrazovanja, su iskazali visok stupanj razumijevana i želje da se postigne prihvatljivo riješenje ,te su prolongirali podnošenje tužbi radi neizmirenih obaveza po odredbama Kolektivnog ugovora iz prethodnog perioda. Obzirom da Vlada nije pokazala ni minimum interesovanja za našu dobru volju, taj postupak ćemo pokrenuti ovih dana.

Ova Vlada je bukvalno prihvatila  geslo Luja XIV kada je u pitanju vlast : „Država to sam ja“

Gospodo, mi smo i prosvjetni radnici i nama je ljudsko dostojanstvo kao i dostojanstvo profesije važni koliko i materijalni status. Jadan je narod kome Vlada ne poštuje odluke Ustavnog suda, zakone i propise koji su doneseni parlamentu, ministarstvi i sl.

PRIVREMENO ODGODJENI A POTOM  I PROLONGIRANI ŠTRAJK U OSNOVNIM ŠKOLAMA POCINJE U PONEDJELJAK  20.2.2012.GODINE SA POCETKOM U 8.00 SATI U SVIM SKOLAMA U KSB/SBK I KOJE ZASTUPAJU SAMOSTALNI SINDIKAT OSNOVNOG OBRAZOVANJA I ODGOJA BOSNE I HERCEGOVINE SREDNJOBOSANSKOG KANTONA, TE NEOVISNI SINDIKAT UPOSLENIH U OSNOVNIM ŠKOLAMA KANTONA SREDIŠNJA BOSNA.

S poštovanjem,

za   Koordinacioni odbor

Muhamed Pajić

Goran Puletić”, stoji u priopćenju za javnost Koordinacionog odbora Sindikata osnovnih škola SBŽ.

Podsjetimo prije nekoliko dana Ministarstvo prosvjete znanosti kulture i sporta SBŽ uputilo je obavijest u povodu odluke sindikata o nastavku generalnog štrajka u osnovnim školama.

Obavijest je poslana ravnateljima i predsjednicima podružnica sindikata škola, a istu je prenio i portal vitez.info.

Obavijest Ministarstva u povodu odluke sindikata o nastavku generalnog štrajka u osnovnim školama