Priopćenje za javnost Etno sela “Čardaci” vezano za instalaciju “SLOGA”

Povodom velikog broja reakcija i interpretacija vezanih za instalaciju “SLOGA”, iz Etno sela “Čardaci” odlučili su se oglasiti priopćenjem za javnost.

“Nova instalacija postavljena u etno selu Čardaci iznimnom je brzinom privukla pažnju i reakcije javnosti. Budući da je izazvala nesvakidašnji interes i da su mediji o njoj prenijeli različite informacije, ovom prilikom se obraćamo javnosti sa službenim priopćenjem.

Instalacija, punog naziva „SLOGA. Inspirirano skulpturom Davida Černija ‘Čůrající postavy’. Ali i životima svih nas“, postavljena je u turističkom kompleksu Čardaci i svi su slobodni posjetiti je i interpretirati njezino značenje kako žele.

Fontana je zamišljena kao slikovit prikaz bosanskohercegovačkih (ne)prilika, ali i kao prikaz emocija svih nas koji se svakodnevno susrećemo s velikim količinama negativnih vijesti, afera i pesimizma. Premda neke asocira na stanje u kojem se zemlja trenutno nalazi, cilj joj je podsjetiti nas i na duh, humor i inat ljudi koji ovdje žive.

Skulpturu je svatko pozvan na svoj način iščitavati i pripisati joj vlastita značenja, što je svrha umjetničkog djela. Svjesni smo da će se instalaciji neminovno pridavati različita značenja (u pozitivnom i negativnom smislu), ali ona ne prikazuje nikog konkretnog.

Instalacija se može tumačiti na različite načine, što u konačnici predstavlja njezinu glavnu vrijednost. Njezina svrha je pozvati posjetitelje na slobodno interpretiranje i promišljanje”, stoji u priopćenju iz Etno sela Čardaci.

Prethodni članakSDA ŽSB: Iza podizanja kipova u Vitezu stoji patološka mržnja prema Bosni i Hercegovini
Sljedeći članakVlada ŽSB-a nije podržala prijedlog ‘korona zakona’