Priopćenje: “Spot “Happy Vitez” je diskriminatorski”! Što vi mislite?

Na naš redakcijski mail stiglo je priopćenje Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Vitez, kojega još potpisuju KK “Mladost”, FK “Vitez”, STK “Vitez”, OKI “Vitez”, OD “Behar”, KBV “Fatih Gym” i DVD “Stari Vitez”. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Proteklih nekoliko dana na pojedinim internet portalima i na društvenim mrežama pojavio se video spot “Happy Vitez” koji je trebao predstavljati promociju grada Viteza i sredine u kojoj živimo. Međutim, pomenuti video , da li sa namjerom ili ne, je poslao potpuno pogrešnu poruku ili da kažemo pogrešnu istinu.

Autori spota ili grupa njih kao i svi oni koji su učestvovali u njegovoj realizaciji ,svjesno ili ne, su napravili diskriminaciju prema ostalim narodima koji žive u Vitezu kao i cijelim jednim dijelom grada koji uopšte nije prikazan u spotu. Naime, u ovom video djelu se uopšte ne pojavljuju udruženja,sportski kolektivi,kulturne i druge institucije koje imaju Bošnjački predznak odnosno čije je članstvo većinski vezano za Bošnjački narod. Također, ni drugi konstitutivni narodi i nacionalne manjine ni na koji način nisu predstavljeni u spotu i izgleda kao da ni ne postoje. Žalosno je da nakon 21 godinu od nemilih ratnih događanja na ovim našim prostorima i dalje postoje pojedinci ili grupe koji mogu samo na osnovu nacionalne pripadnosti odrediti čija djeca mogu biti “Happy” u Vitezu a čija ne. Činjenica da u ovom pompezno najavljivanom projektu nema niti jednog Bošnjačkog udruženja, sportskog kolektiva,institucije koja se bavi promocijom kulturne baštine i tradicije Bosne i Hercegovine, koja su usput rečeno u proteklih dvije decenije uradile ogromnu promociju grada Viteza svojim rezulatatima i postignućima na domaćoj i svjetskoj sceni, kao i činjenica da u spotu nisu prikazani cijeli dijelovi grada koji su bili i ostaju simbol Viteza, je dokaz da je namjera autora bila da se pošalje poruka u svijet da u Vitezu postoji samo jedan narod i jedan dio grada.

Prvobitna ideja snimanja spota “Happy” diljem svijeta je bila upravo da svi ljudi bez obzira na nacionalnost,vjeroispovjest,boju kože,starosnu dob i bilo koju drugu podjelu mogu da budu srećni u svojim sredinama. Ova poruka očito je “pobjegla” viteškom autoru koji je u jednu sredinu sa teškim bremenom prošlosti udario još jedan ekser u zid podjela koji je napravljen nekada davno.

Udruženja koja stoje u potpisu ovog saopštenja i njihovi članovi smatraju da su duboko povrjeđeni neuključivanjem u realizaciju video spota “Happy Vitez” ne zato što smatramo da smo bolji i vrjedniji od drugih nego upravo suprotno, zato što mislimo i borimo se da svi imaju jednaka prava u Vitezu i cijeloj našoj državi. Osuđujemo ovakav način promocije našeg grada i sve pojedince, grupe, udruženja i privatne,općinske i druge institucije koje su na bilo koji način doprinjeli realizaciji video spota.”