Priopćenje ministarstva prosvjete SBŽ: Protiv sindikata podnesena tužba zbog nezakonitog štrajka!

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Sredjnjobosanske županije uputilo je danas priopćenje za javnost u povodu početka štrajka u osnovnim školama SBŽ.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

„Ovim informiramo javnost u Kantonu Središnja Bosna, da je 20.2.2012. godine započeo štrajk u nekim osnovnim školama u Kantona Sredisnja Bosna. Prema informacijama od ravnatelja i direktora osnovnih škola, u štrajku se nalazi 79% osnovnih škola u KSB/SBK.

Smatramo da su razlozi sindikata za štrajk neutemeljeni iz sljedećih razloga:

– Navedeni uzroci i zahtjevi štrajka navedeni u Odluci Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Srednjobosanskog kantona, od 12. 4. 2011. godine, o organiziranju generalnog štrajka, i navedeni uzroci, razlozi i zahtjevi navedeni u Odluci Neovisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama Kantona Središnja Bosna, od 29.4.2011. godine o organiziranju generalnog štrajka, su suštinski promijenjeni, te ne može se govoriti o nastavku generalnog štrajka, nego sarno o organiziranju novog generalnog štrajka, i isti mora biti u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o štrajku i Kolektivnim ugovorom.

– Sindikatima se predlaže da se vrate u zakonske okvire, te da sukladno Zakonu o štrajku, te Kolektivnom ugovoru za djalatnost osnovnog školstva, se nastave dalji pregovori u cilju postizanja sporazuma za mirno rješavanje nastalog spora.
Sukladno članku 6. Zakona o štrajku, štrajk ne može započeti prije okončanja postupka rnirenja predviđenog u Zakonu o radu.

– Ono što je sporno između pregovaračkog tima Vlade Kantona i predstavnika sindikata osnovnog školstva su koeficijenti i povećanje plaća u osnovnim školama i koeficijenti u državnoj službi, gdje se za uposlenike u osnovnom školstvu predlažu veći koeficijenti od koeficijenata u državnoj službi za istu stručnu spremu, i to povećanje se za nastavnike u osnovnim školama od 3,7 % do 10,7%, dok je za zaposlenike u državnoj službi povećanje od 3,3% do 7,3%.

– U prijedlogu koeficijenata za nastavnike u osnovnoj školi, kojih je 65% sa višom školskom spremom i 7% sa srednjom stručnom spremom, se predlažu koeficijenti 3,2; 3,4 i 3,6, dok su u državnoj službi za radna mjesrta VŠS koeficijenti 3,0; 3,1 i 3,2.

– S obzirom da je sindikat započeo navedeni štrajk nezakonito, protiv sindikata je podnesena tužba nadležnom „Općinskom sudu u Travniku“.

Za 21.2.2012. godine je zakazan nastavak pregovora između Pregovaračkog tima Vlade Kantona i predstavnika sindikata osnovnog školstva, u cilju postizanja sporazuma za mirno rješavanje nastalog spora“, stoji u priopćenju za javnost kojega je potpisao resorni ministar Jozo Jurina.

Kronologija zbivanja:

EKSKLUZIVNO: Vitez.info donosi izjavu ministra Joze Jurine o štrajku u osnovnom obrazovanju!

Vitez.info doznaje: Ne štrajkuju sve osnovne škole u SBŽ!

Priopćenje za javnost Koordinacionog odbora Sindikata osnovnih škola SBŽ

Sindikati osnovnog obrazovanja najavili štrajk, ravnatelji pozvali djecu u škole!

Obavijest Ministarstva u povodu odluke sindikata o nastavku generalnog štrajka u osnovnim školama

SLUŽBENO: Ministarstvo zakazalo datum nastavka nastave u školama SBŽ!

Sindikati osnovnog obrazovanja SBŽ donijeli odluku o aktiviranju štrajka!