Princip.ba: NOIR kao odgovor na ustajali zrak sredine!

Skoro pa drugu punu godinu mlada organizacija i ekipa iz Viteza (BiH) Princip.ba gradi svoj put u sredini guste magle šunda i kiča, piše Klubskascena.hr.

Iz puke želje i potrebe nastala je kao odgovor na manjak kulturnog sadržaja u svojoj okolini. S vremenom dokazali su kako mladost, koja u početku toga nije bila svjesna, stvara svoju zasebnu subkulturu u gradiću od oko 20 tisuća ljudi.Da se stvara institucija koja služi kao referenca za napredak u provinciji u kojoj su umjetnost i preformans bili zanemareni, provinciji koja trpi veliku diskriminaciju u svakom pogledu. Stvara se sigurna zona istomišljenika i zaljubljenika ne samo u elektroničku glazbu, nego i život koji je sve vrijeme prigušen ustajalim zrakom i atmosferom.


Noir je prošlog vikenda održan na divnoj lokaciji u sjeni šume iznad Viteza. Unatoč prevrtljivom vremenu i najavljenoj kiši sunce je obasjalo nasmijana lica svih posjetitelja. Redom su nastupili Lumar i Vazdaisti u b2b izdanju, Filip, Valentin i Narcis Red koji su od 14 do 23 sata upijali energiju publike i prenosili je kroz pomno birane selekcije. Ovaj event je dokaz da bez obzira na sva ograničenja koja su postavljena i zabranama ekipa iz Principa će se izboriti za sebe. Također organiziran je i kao svojevrsni prosvjed protiv zatvaranja i ograničavanja event industrije u BiH i šire.


Od svog početka rada idejni tvorac Grgur N. Vuleta svoju viziju formiranja lokalne scene i postavljanja svog gradića na mapu regionalne scene nastojao je svaki event ispričati zasebnu priču.


Životni san i želja za promjenom stalno su mi davali inspiraciju i motivaciju za rad. Taj svojevrsni bunt i otpor sistemu zadržani su u samoj ideji i temelju Principa. Mladi koji su se sve više zatvarali u same sebe dobili su priliku za slobodu izražavanja i mišljenja gdje neće biti osuđeni, a ovoj sredini to je zasigurno najviše nedostajalo.Količina podrške koja je vremenom dolazila i zadržala se nikad nije izostala. Ljudi koji su bili, jesu ili će tek biti dio Principa su dokaz kako postoji želja za životom. Uloženim trudom, radom i ljubavi svaka osoba je doprinijela da se nalazimo tu gdje jesmo. Trenutnu ideju koju gradimo dijelim sa prijateljima i kolegama koji su stupovi organizacije. Ivan Pranjković, Anto Ćosić, Luka Marić, Juraj Petrović, Valentin Mlakić i svi članovi, DJ-evi, prijatelji Principa (vjerujem da će se prepoznati) čine ovu scenu, oni su Princip i nastavit ćemo raditi i gurati se iz principa. Naše vrijeme tek dolazi.“


Periodničnim organiziranjem evenata kroz godinu na jedinstvenim lokacijama uz čvrstu i kvalitetnu selekciju lokalnih imena koji napokon dobivaju priliku za izlaz na scenu publika vjerno podržava i prati. Mostar, Sarajevo, Zenica, Tuzla, Travnik samo su neka od mjesta gdje su pružene Pricnipove grane.

Osim organizacije vode i Principium podcast na soundcloud-u i Princip radio show na Radio Vitez. Glavni cilj emisija su promocija domaćih, kvalitetnih i neafirmiranih DJ-eva i artista koji po svemu sudeći imaju zanimljivu priču. Princip.ba je dokaz kako se scena može izgraditi iz samih temelja, organski i sa ljubavi koja je pokretač organizacije. Iza nje stoje ambiciozni i perspektivni mladi ljudi, mahom studenti koji rade ono što vole i zasigurno neće stati.

Prethodni članakČAROBNA KAZALIŠNA NOĆ: GKM Vitez i Etno selo “Čardaci” publici podarili predstavu “Nema me”
Sljedeći članakUNICEF i USAID – Sigurno otvaranje škola, donacija sredstava za dezinfekciju