Prim. dr. Velimir Valjan: Imamo zalihe za dva mjeseca, apeliram na zdravstvene radnike i građane, pokažimo odgovornost i solidarnost!

Danas smo razgovarali s prim. dr. Velimirom Valjanom, ravnateljem Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj, koji je za čitatelje portala Vitez.info kazao kakvo je stanje po pitanju funkcioniranja bolnice, ali i svih izazova s kojima je naše zdravstvo suočeno uslijed pandemije Koronavirusa.

Vrlo korisne i zanimljive informacije podijelio je s javnosti dr. Valjan, a neke od njih će zasigurno smanjiti priličnu paniku koja je zavladala u Lašvanskoj Dolini.

„Danas je prvi dan posebnog režima, a ja sam na prvoj trijaži, na kapiji Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ Nova Bila. Apeliram, ne samo na građane, nego i zdravstvene radnike. Pokažimo odgovornost, ali i solidarnost, nemojte da ispadnemo na prvoj crti obrane. Pokušajmo otići što dalje zbog dobrobiti naših obitelji, pacijenata, ali i cjelokupnog društva. Molim naše pacijente da koriste brojeve telefona koji su javno dostupni. Imamo pozitivne i za svaku pohvalu primjere da ljudi otkazuju zakazane CT i labaratorijske preglede, kako bi otvorili prostor za eventualne teže slučajeve“, kazao je za Vitez.info dr. Valjan.

U bolnici u Novoj Biloj poduzeli su u ovom trenutku najveće moguće mjere sigurnosti, kako bi smanjili na minimum mogućnost dolaska virusa u bolnicu. Pacijenti koji nemaju nikakve kliničke i epidemiološke znakove idu u redovnu proceduru, oni kod kojih postoji određena sumnja na epidemiološki podatak, a i na podatak o mogućem akutnom stanju idu na poseban punkt gdje ih čekaju liječnici. Treća stvar je osobe koje imaju pozitivne kliničke i epidemiološke podatke, a na trijažnom mjestu se procjeni da se ne radi o akutnom stanju vraćaju se u nadležni dom zdravlja, odnosno higijensko-epidemiološkoj službi.

„Prije dvadesetak dana mi smo krenuli s nabavkom zaštitne opreme, rezerve lijekova i svega onoga za što smo pretpostavili da može biti potrebno pacijentima koji će biti tretirani u našoj bolnici. U ovom trenutku imamo rezerve za naše kapacitete, pored redovite potrošnje, za naredna dva mjeseca. Bilo da se radi o hrani, odnosno potrepštinama u kuhinji, bilo da se radi o potrošnoj medicinskoj opremi, zaštitnoj opremi, o lijekovima, krenuli smo na vrijeme. Sada je problem i ako imate novce, ništa se nigdje ne može nabaviti. Spremni smo odgovoriti svojoj zadaći. Kroz dva dana nam stižu dva nova respiratora“, kaže dr. Valjan i naglašava kako je prilično siguran da će sva nabavljena oprema biti korisna u ovoj ili godinama koje slijede.
Pogledajte video i poslušajte što je kazao dr. Valjan.

Prethodni članakVITEZ: U Kaktusu možete poručiti pizze i palačinke, besplatna dostava za gradsko područje
Sljedeći članakSvi !hej korisnici vraćeni u status aktivnih