Prijeti li Vladi SBŽ raspad?!

Glasovanje u Vladi Srednjobosanske županije (SBŽ) o amandmanima na Prijedlog zakona o plaćama zaposlenih u tijelima vlasti SBŽ nedavno je okončano velikom ljutnjom SDA na svoje koalicione partnere. Ministri iz SDP-a i HDZ-a BiH, naime, nekoliko puta preglasali su kadrove SDA u Vladi i to premijera Tahira Lendu i ministra Sedžada Milanovića.
Sve je dodatno „začinjeno“ na nedavnoj sjednici Skupštine SBŽ, kada je jedan od SDA-ovih zastupnika naslutio i pad Županijske vlade.

– Primjetno je da se dvije stranke u Vladi dogovaraju, a jedna ne sudjeluje u tim dogovorima. Glasovanje na Skupštini pokazat će hoće li Vlada pasti. Ja sam zastupnik SDA, a moja stranka ne zna je li vlast ili oporba. Premijer i jedan ministar, u slučaju preglasavanja, trebali bi dati ostavke i to bi bio kraj ove vlade – poručio je sa skupštinske govornice Salem Tarakčija, zastupnik SDA.

Svi u dvorani znali su da je Tarakčija prenio mišljenje svog stranačkog šefa Salke Selmana, koji toga dana nije nazočio zasjedanju. Uslijedile su i reakcije pa je zastupnik Anto Lozančić (HSS) još jednom kazao da je aktualna Vlada SBŽ ionako „matematička“.

Predsjednik Kluba SBB BiH Almir Švago se, pak, našalio s kolegom iz SDA.
– Ja nisam glasao za tu vladu, a nije ni moj klub, ali nemojte nam sad uzimati primat u oporbi. Dajte joj tih 100 dana da nešto urade – poručio je Švago.

I dok su HDZ-ovci izrazili iznenađenje istupom zastupnika Tarakčije, iz SDP-a su poručili da se „SDA teško odriče privilegija koje je imala 20 godina“.

DA / HB.org