Prijedlog zakona o registru pedofila ne ispunjava uvjete za hitno usvajanje

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Mostaru zaključila kako prijedlog zakona o registru pedofila ne ispunjava uvjete za usvajanje po skraćenom postupku.
Mišljenje Vlade FBiH je da Zakon o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH može biti razmatran isključivo u formi nacrta, a ne prijedloga, kako je to tražila zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić.
Istovremeno, Vlada FBiH ukazuje na nepreciznost pojedinih odredbi Prijedloga zakona te podsjeća i na sadržaj aktuelnih odredbi Zakona o krivičnom postupku FBiH, kojima je na detaljan način uređeno pitanje vođenja, sadržaja i korištenja podataka iz kaznene evidencije za sva krivična djela propisana Krivičnim zakonom FBiH.
Podsjećamo, zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Lana Prlić uputila je u proceduru Prijedlog zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.
“Ovaj zakon bi se primjenjivao na osobe pravomoćno osuđene za krivična djela kao što su silovanje, prinuda na spolni odnos, bludne radnje, spolni odnos s djetetom, spolni odnos s nemoćnom osobom, zadovoljenje pohote pred djetetom ili maloljetnikom, navođenje na prostituciju i slično”, istaknula je zastupnica Prlić.