Prije pandemije umirovljenici su živjeli teško, sada je situacija kritična

Dok je sva pozornost usmjerena na pandemiju koronavirusa, zdravstvo i izvještaje o broju oboljelih i umrlih, životni artikli gotovo iz dana u dan poskupljuju.

Rast troškova života sa svojim skromnim primanjima najviše osjete umirovljenici, kojima nije jasno kako se dopušta bogaćenje pojedinaca dok većina razmišlja kako preživjeti od petog do petog u mjesecu.

Goraždanin Safet Kadrić ima 81 godinu i jedva spaja kraj s krajem. Kaže da, iako je zagazio u deveto desetljeće, sve više razmišlja o odlasku iz BiH, piše Dnevni avaz. 

– Stisnulo nas je, umirovljenike osobito. Sa svake strane nas guši. Ja dva puta dnevno jedem, nemam za više i bolje. Umirovljenici prvi plate silne dažbine koje su nametnule vlasti, pa što nam ostane za čorbu, kruh i krumpir, da bismo mogli preživjeti – govori Kadrić.

Gdje god krene, objašnjava, sačeka ga neki porez, od onog na kuću u kojoj živi pa do brojnih nameta pri registraciji auta.

– Sada smo mi puka sirotinja, bijeda. Da mi nije djece, ja bih umro od gladi. To je sramota – kaže Kadrić.

Rešad Sijerčić poskupljenja primjećuje svakodnevno, posebno prehrambenih artikala.

– To ne može nitko zaustaviti. Sramotno je da, kad ljudi nemaju plaće, ništa, oni podižu cijene. Pogledajte samo voće, kada je jabuka bila 3 ili 4 marke? Od korone bismo se nekako i spasili, ali ovi su gori od korone – kaže Sijerčić.

Predsjednik Udruženja umirovljenika u Goraždu Suljo Bekan kaže kako je najavljeno povećanje mirovina od 2,8 posto beznačajno jer je više od 60 posto umirovljenika u stanju socijalne potrebe. 

– Na rubu gladi su i oni s većim primanjima, a o onima koji ih nemaju nikako da i ne govorim – ističe Bekan.

Prije pandemije umirovljenici su živjeli teško, sada je situacija kritična, a svi najavljuju da će jesen biti još teža.

– Ako vam kažem da u Goraždu minimalnu mirovinu prima 3.177 unmirovljenika ili 52,7 posto od ukupnog broja, sve je jasno. Korona je iskorištena i za bogaćenje pojedinaca. Zato su umirovljenici u teškoj situaciji – ističe Bekan koji je i član Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH. 

Situacija je, kaže, slična u cijeloj FBiH.

Prethodni članakBiH u ratu iskusila nestašicu hrane, a ako ne želi da joj se to opet dogodi, mora proizvoditi
Sljedeći članakŽupne obavijesti župe Vitez – Devetnaesta nedjelja kroz godinu