Prijavite se na prvi „Vlašić Outdoor“, očekuje vas odlična zabava uz raznovrsne sadržaje

Prvi „Vlašić Outdoor“ – festival sporta, druženja, zabave, muzike i prirode biće održan prvog vikenda u mjesecu augustu, ove godine na Vlašiću.

Trodnevna manifestacija održava se u periodu od 05. do 07. 08. 2022. godine na Galici u organizaciji Udruge „Eko“ Galica, Biciklističkog kluba „Napredak“ , Planinarskog društva „Paklarske stijene“ i drugih organizacija i ustanova sa područja općine Travnik.

Kako ističu organizatori takmičenje će se odvijati na stazama različitih dužina, a učestvovati  mogu rekreativni i profesionalni trkači, te profesionalni biciklisti kao i rekreativni biciklisti u hobby kategoriji.

Jedna od organizatorica festivala Danijela Lovrić je istaknula da su Travnik i cijeli Srednjobosanski kanton idealno geografsko područje za razvoj brdskog biciklizma i cikloturizma.

U proteklih nekoliko godina posebno se teži ka popularizaciji biciklizma i cikloturizma na ovome području, a  najbolji primjer za to je Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona  i projekat Staza stare pruge. Stoga želimo prošititi ponudu biciklističkih ruta u kombinaciji trčanja i boravka u prirodi“, kazala je Lovrić.

Istaknula je i da je ovo izuzetna prilika za trčanje i biciklarenje ka najljepšim vrhovima planine Vlašić, od Galice, Devečana Paljenika, Pave, Čave do Gromile,  te pozvala sve ljubitelje outdoor aktivnosti da budu dio priče „grofove staze“ ili da trče stazom „vlašićkih vila“.

Podršku organiziranju festivla dala je i Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona, a direktor Turističkog ureda Miroslav Matošević je kazao da je i ove godine Vlašić definitivno neizostavna destinacija za brojne sportiste, ljubitelje prirode i ambasadore zdravog načina života.

Cijela Srednja Bosna je destinacija koja ima izuzetne outdoor potencijale a Vlašić je već odavno prepoznat kao jedna od najvažnijih bh. turističkih destinacija. Stoga je iznimno važno pokazati i  drugu stranu  ove planinske ljepotice. Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona daje snažnu podršku razvoju outdoor turističkih proizvoda i smatramo da će upravo na Vlašiću ovaj outdoor festival dodatno popularizirati sve mogućnosti koje ova planina pruža u aktivnom odmoru“, kazao je Matošević.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane trkače i bicikliste da se na vrijeme prijave za jednu od ponuđenih disciplina i dužina, te ističu da registracija i uplata kotizacije po cijeni od 30 KM traje do 10.7.  kao i da će se nakon toga do 4.8. kotizacija uvećavati za 15KM.

Uz moto „Osjetite uzbudljivost traila na čarobnom Vlašiću i osvojite njegove vrhove, te  pomjerite svoje granice“, organizatori naglašavaju da sve učesnike i posjetitelje uz oficijelni program manifestacije, očekuju i brojna iznenađenja, odlična zabave, live svirka, kao i raznovrsna gastronomska ponuda.

Također,  pozivaju i volontere  koji mogu doprinijeti u organizacij i podršci takmičarskog i revijalnog programa, kao i  foto volontere da zabilježe nezaboravne kadrove prvog izdanja Vlašić Outdoor festivala.

Za sve prijavljene volontere smještaj i hrana su obezbijeđeni, a sve informacije svi zainteresirani volonteri i učesnici mogu dobiti putem inboxa  festivala na društvenim mrežama, e-maila: ekogalica@gmail.com  ili na broj telefona: 062 143 620.