Prijateljstvo Hercegovine i središnje Bosne kroz deset godina

Već tradicionalno desetu godinu zaredom posebno svečano i raspjevano bilo je u proteklu subotu u podrumima vinara i vinogradara Bože Pinjuha na Čerigaju kod Širokog Brijega. U podrumima ‘Zlatna kapljica’ poznatima po vrhunskim vinima Poglavnik i Grgica na završnoj svečanosti zatvaranja bačava i ovogodišnje berbe grožđa okupio se veliki broj Božinih prijatelja, suradnika, susjeda i članova obitelji.

– Ove godine možemo se pohvaliti odličnom vinskom sezonom. Iskoristili smo 70 tona grožđa u ovogodišnju proizvodnju vina i rakije. Otoka je manja ali je zato kvaliteta vina vrhunska. Slobodno mogu reći kako je ‘probijen plafon’ u pogledu kvalitete, rekao je domaćin Božo Pinjuh.

No, u svome radu i uspjehu Bože nikako ne želi izostaviti svoje drage prijatelje i suradnike iz Viteza, Nove Bile, Travnika, Bugojna, Tomislavgrada, Šuice, Livna, ali i drugih gradova središnje Bosne i Hercegovine koji su uveličali zatvaranje berbe grožđa.

– Kroz ovo tradicionalno okupljanje nas iz središnje Bosne i naših prijatelja Hercegovaca želimo pokazati i očuvati naše običaje, ali i zbližiti proizvode ovih krajeva. Dugi niz godina kod nas nije bilo kulture pijenja vina, već se većinom preferirala domaća šljivovica. Međutim, kroz godine i ovakvim okupljanjima vrijeme se okrenulo, a vino je dobili svoj epitet. Kroz ovakva okupljanja toliko smo se zbližili da smo postali jedna prava obitelj, rekao je Slobodan Ćurak, vlasnik restoran-pizzerije M-Libertas u Novoj Biloj i istoimenog restorana na Vlašiću.

Kako su ovakva okupljanja istinska vrijednost i kako se preko njih Hrvati još više zbližavaju, bez obzira živjeli u Hercegovini ili Bosni, svjedoči i naš sljedeći sugovornik Andrija Babić iz Travnika.
– Ovi susreti su više od službene politike koja nas nerijetko razdvaja. Bez ikakva interesa skupina nas istinskih prijatelja želimo pokazati kako među nema ne postoje razlike, već da ovime još više ojačavamo naše veze i naše hrvatstvo kroz pjesmu i kapljicu odličnog vina koje nam nudi naš Božo, kazao je ovaj konzumator i dugogodišnji Božin prijatelj.

Narodno veselje uz obilje hercegovačkih specijaliteta, zvuke tamburice i pjesme središnje Bosne i Hercegovine nastavljeno je do kasno u noć.

HB.org