Prihodi SBŽ manji za 7,8 milijuna maraka nego lani

Obrazlažući izvješće o izvršenju proračuna Srednjobosanske županije za proteklu godinu, županijski ministar financija Zdravko Gavranović upozorio je na izuzetno tešku financijsku situaciju. Prema usvojenom izvješću, SBŽ je u protekloj godini, kada su smijenjene tri vlade, zabilježio suficit od dva milijuna maraka.

Neplaćene obveze

Međutim, višak od dva milijuna nije posljedica stvarnog viška prihoda nad rashodima, nego činjenice da se planirana sredstva s brojnih pozicija nisu uopće trošila, a ni obveze koje je stvorila Srednjobosanska županija nisu plaćane. Akumulirani deficit iz proteklih godina koji su napravile prethodne vlade SBŽ iznosi oko 12 milijuna maraka, a, ako se tome dodaju neplaćene obveze, stvarna dugovanja SBŽ su daleko veća.

– Kretanja prihoda u ovoj godini nisu ni izbliza kako smo planirali. Prihodi su manji za 7,8 milijuna maraka u odnosu na isti period prošle godine. Najveći pad prihoda bilježimo u oblasti indirektnih poreza – kazao je ministar Gavranović.

Nužna smanjenja

Ukoliko se ovakav trend pada prihoda nastavi do kraja godine, može se očekivati da će ukupni prihodi biti za 12 milijuna maraka manji u odnosu na planirane, a neki tvrde da se može očekivati pad prihoda za čak 15 milijuna maraka.

– Izvjesno je da se mora ići u pravcu izrade rebalansa proračuna. Mi smo već krenuli u tom pravcu i procjena je da su na svim pozicijama nužna smanjenja od oko osam posto. Broj nezaposlenih raste, a ne bi trebao. Ova situacija je krajnje ozbiljna – zaključio je Gavranović.

Mračne projekcije

Prema projekcijama koje su stigle iz Vlade Federacije BiH za narednih nekoliko godina, a koje je ministar predstavio zastupnicima u Skupštini SBŽ, perspektiva nije nimalo svijetla.

Proračun SBŽ za ovu godinu planiran je u iznosu od 162 milijuna maraka, prošle godine ostvarenje je bilo 150 milijuna maraka, a prema projekcijama, realno je očekivati da se ostvare prihodi od 149 milijuna maraka.

K.K / Dnevni avaz