Prigodne marke HP Mostar u povodu 500. obljetnice Da Vincijeve smrti

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke u povodu ovilježavanja 500 godina od smrti Leonarda da Vincija. Jedan od najvećih umjetnika i znanstvenika u povijesti čovječanstva rođen je 15. travnja 1452. u talijanskom gradiću Vinci, u blizini Firence, a umro u Amboiseu, u Francuskoj, 2. svibnja 1519. godine.

Živio je i stvarao u vrijeme renesanse, jednoga od najkreativnijih razdoblja koje dovodi do velikih preokreta u znanosti i umjetnosti. Da Vinci je bio obrazovan i svestran genij koji je bio ispred svog vremena, vođen istraživačkim duhom i neutaživom željom za novim spoznajama. Izuzetno nadaren, zainteresiran za različita područja života od arhitekture i mehanike, matematike i fizike do slikarstva i kiparstva. Njegove ideje su sadržane u više od 6.000 zapisa, a sačuvani crteži otkrivaju briljantnu nadarenost za sastavljanje nacrta nastalih temeljem pažljivog promatranja i preciznog dokumentiranja.

Najpoznatija djela su mu zidna freska u blagovaonici samostana Santa Maria delle Grazie u Milanu „Posljednja večera“ i „Mona Lisa“, najpoznatiji portret svih vremena koji se nalazi u pariškom muzeju Louvre.

Autor maraka je Manlio Napoli, a izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba