Priče poznatih o Sarajevu otkrivaju: Svi smo mi iz istog filma

Svaka je priča jedna inspiracija, a priča o Sarajevo film festivalu koji je krenuo u ratnoj krizi i među rijetkima se održava i u ovoj aktuelnoj, iako u ograničenom obliku, uvijek inspirira.

Ove godine je tako posebno inspirativno i novo izdanje platforme Svi smo mi iz istog filma, koja već niz godina promovira ideju o SFF-u kao projektu koji povezuje kreativne snage širom regije i šire, uz podršku Atlantic Grupe kao jednog od vodećih sponzora festivala. Poznati će filmaši tako, umjesto dolaska na nezamjenjivi sarajevski crveni ćilim, putem ove online platforme poslati poruke podrške i inspiracije svim ljubiteljima filma.

Svi smo iz istog filma već godinama svjedoči o posebnom partnerstvu i prijateljstvu Atlantic Grupe i Sarajevo Film Festivala. Svake godine ovaj projekt poziva publiku širom regije da zajedničkim snagama širimo ideju o kreativnosti, umjetnosti i saradnji, a ove će godine na jednom mjestu okupiti, ujediniti i ohrabriti učesnike SFF-a na poseban i drugačiji način. Poznata imena i omiljeni gosti SFF-a: Goran Bogdan, Bojana Gregorić Vejzović, Jelena Veljača, Slaven Došlo, Lena Kovačević, Maja Čengić Miralem, Petra Kurtela, Marko Petrić i brojni drugi podijelit će s ljubiteljima filma vlastite inspirativne priče.

Što ih je potaknulo da se bave filmom, kako ih je inspirirao upravo Sarajevo Film Festival, kakve ih uspomene za njega vežu i šta su im festival i ovaj grad pružili, otkrit će u svojim emotivnim svjedočanstvima. Ono što ih spaja je poruka koja nas veže više nego prije: svaka priča je jedna inspiracija, jer svi smo mi iz istog filma. Ideja projekta je povezati umjetnike i publiku kako bi zajedničkim snagama podržali filmsku umjetnost u ovim izazovnim vremenima i poslati poruku kako nam upravo umjetnost pruža uvijek dostupan način izražavanja i izvor inspiracije.

Platforma Svi smo mi iz istog filma je, zahvaljujući modernim tehnologijama, proteklih godina omogućila brojnim ljubiteljima filma da dožive posebnu emociju SFF-a čak i ako ga nisu posjetili. Projekcije filmova iz Sarajeva istovremeno su se održavale u nekoliko gradova u regiji, snimao se prvi vertikalni film koji je u potpunosti kreirala publika te je od kolaža fotografija nastalih za vrijeme SFF-a nastalo najveće Srce Sarajeva.

Ove godine ideja je podržati umjetnike da svojim jedinstvenim pričama inspirišu druge. Neke od ovih priča nikad prije nisu ugledale svjetlo dana, a sve ih možete pronaći na platformi www.svismomiizistogfilma.com.

Prethodni članakČerkez: Od nas zavisi kolike će biti posljedice po zdravlje građana i ekonomiju
Sljedeći članakVITEZ: “Čarobnjak iz Oza” večeras u dva termina – u 18,00 i u 20,00 sati