Priča o legalizaciji kanabisa u BiH traje već pet godina

Priča o procesu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u BiH traje već pet godina, kada je i Komora magistara farmacije Federacije BiH pokrenula tu inicijativu i uputila prema Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Vijeće ministara BiH je 2016. formiralo Ekspertnu radnu skupinu. Čekalo se na Ministarstvo sigurnosti BiH koje mora uskladiti zakonsku regulativu.

U dokumentu pod nazivom “Dekriminalizacija kanabisa u medicinske svrhe u odabranim europskim državama” Istraživačkog sektora Parlamentarne skupštine BiH, koji je 2018. godine objavljen na službenoj web stranici, piše kako su ‘mnoge znanstvene studije i klinička ispitivanja dokazala da ova biljka može pomoći u tretmanu širokog spektra medicinskih stanja’. Navodi se da je najčešća primjena medicinskog kanabisa kod pacijenata s artritisom, kroničnim bolom, epilepsijom, glaukomom, multipla sklerozom, kancerom itd.

U Europi je sada legaliziralo ili omogućilo korištenje kanabisa u medicinske svrhe, više od 15 zemalja, među kojima su Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija.

U Sjevernoj Makedoniji, osim što je legalizirana upotreba kanabisa u medicinske svrhe, kanabis se i uzgaja. Više od 30 tvrtki je dobilo dozvolu za uzgajanje kanabisa u medicinske svrhe, piše Radio Slobodna Europa.

U siječnju 2019. generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Ghebreyesus dao je niz preporuka Ujedinjenim narodima da ažuriraju opseg kontrole kanabisa i supstanci povezanih s kanabisom. Ove nove preporuke odražavaju novu terapijsku ulogu lijekova na bazi kanabisa.