Prezentacijom filmova završen projekat o obnovi povjerenja

Prezentacijom jednominutnih filmova jučer je u Gormiljaku i Busovači/Bilalovcu završen projekt “Obnova povjerenja među djecom, nastavnicima i roditeljima u podijeljenim školama Srednjobosanske županije (SBŽ)”.

Prezentacija filmova koje su u potpunosti osmislila djeca održana je u osnovnim školama “Gromiljak” i “Kiseljak 1-Gromiljak” u Gromiljaku i u Brestovskom/Bilalovcu u osnovnim školama “Kiseljak 1” i “Brestovsko”.

Spomenuti projekt financirala njemačka fondacija “Schüler Helfen Leben” i UNICEF BiH, a realizirala nevladina organizacija “Genesis Project” iz Banje Luke. Projekt se realizirao od veljače prošle godine u Kiseljaku, Busovači, Vitezu, Fojnici, Jajci, Bugojni i Gromiljaku piše Fena.

Osnovni je cilj stvaranje sigurnog okruženja u 16 osnovnih škola, obuhvaćenih projektom kroz niz aktivnosti koje će doprinijeti jačanju informiranosti i vještina u područjima prevencije i mirnog rješenja sukoba, promociji raznolikosti i međukulturalnom razumijevanju, jačanju dječjih prava i socijalne inkuzije, te komunikacijskih vještina.

“S ciljem da se čuje i glas učenika i niihovih ideja u okviru projekta održano je ukupno osam treninga jednominutnih filmova na kojima su djeca stekla osnovna znanja o snimanju jednog kratkog filma – počevši od pisanja scenarija do montaže. Djeca koja su sudjelovala u treninzima snimila su ukupno 83 filma”, priopćeno je iz nevladine organizacije “Genesis Project”.

Pored jednominutnih filmova, u okviru projekta, s učenicima osnovnih škola su se radile i interaktivne radionice vršnjačke edukacije, a radionice su se realizirale i s roditeljima i nastavnicima obuhvaćenih škola.

“Na ukupno 128 radionica s učenicima educirano je 206 učenika – vršnjačkih edukatora, koji su potom svoja znanja prenijeli svojim vršnjacima, pa je ovim putem dodatno educirano još 1554 učenika.

S nastavnicima je održano 120 radionica kontinuirane edukacije, a na njima je sudjelovalo 107 nastavnika. S roditeljima je održan 61 sastanak, a na njima je sudjelovalo 1520 roditelja”, navodi se u priopćenju te ističe kako su održane i lutkarske predstave na području