Pretpremijerna izvedba predstave ‘Drang nach Westen’ u BNP Zenica

Predstava “Drang Nach Westen” (“Prodor na Zapad”) sinoć je na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica zabilježila pretpremijernu izvedbu u okviru 21. Međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće.
Predstava je nastala po ideji i u režiji Lajle Kaikčije, a prema naručenom dramskom tekstu bh. dramaturga iz Mostara Dragana Komadine. Riječ je o petoj premijeri na velikoj sceni u okviru 66. kazališne sezone, ukupno 711. premijeri Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ova predstava će svoju premijernu izvedbu imati 6. svibnja kao prva predstava u Natjecateljskom programu XV Festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2016.

Riječ je o kazališnoj priči koja snažno oslikava odraz vremena u kojem živimo. Kroz sudbinu jedne prosječne zeničke obitelji zapravo je predstavljena sva složenost ozbiljne problematike sve masovnijih odlazaka iz zemlje, ali i drame onih koji ostaju.

Ova predstava je svojevrsno svjedočanstvo sadašnjeg trenutka neizvjesnosti i nesigurnosti, a dramski tekst koji je nastajao i razvijao se u procesu rada na predstavi zasigurno može predstavljati vrijedan historijski materijal budućim generacijama.

Scenografiju i izbor kostima za ovu predstavu potpisuje Sabina Trnka, kompozitor je Igor Kasapović, dok glumački ansambl predstave čine prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović, kao gostujući glumac, te glumci BNP-a Zenica Saša Handžić, Uranela Agić-Burina, Lana Delić i Enes Salković, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP Zenica.