Prestižne stipendije iz Kalifornije 
dobilo 17 maturanata iz RH i BiH, dvoje iz ŽSB

Najveća iseljenička dobrotvorna zaklada za stipendiranje nadarenih studenata u domovini, Croatian Scholarship Fund iz Kalifornije, izabrala je sedamnaest najperspektivnijih ovogodišnjih maturanata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine kojima će dodijeliti višegodišnje sveučilišne stipendije.

Budući stipendisti

Budući stipendisti su: Erika Cindrić iz Zagreba, Dominik Čubelić iz Velike Gorice, Tamara Čurić iz Gline, Stjepan Horvat iz Kumrovca, Anton Jakovčić iz Poreča, Tomislav Jaković iz Slatine, Marin Markanjević iz Vrhovina, Gabrijel Perkov iz Primoštena, Ana Perkušić iz Omiša, Mislav Petričević iz Đakova, Marija Strgačić iz Zadra, Ana Andačić iz Odžaka, Marija Brbor iz Ljubuškog, Ana Herceg iz Gornjeg Vakufa, Marko Knežević iz Žepča, Luka Markičević iz Lepenice te Marijan Mikolić iz Domaljevca. Izabrani stipendisti proglašeni su najboljima među dvije stotine prijavljenih koji su ušli u uži odabir, a odbor ove hrvatsko-američke zaklade vodio je računa – ne samo o izvrsnom uspjehu u srednjoj školi već i o uspjesima i angažmanu u izvannastavnim aktivnostima,

odabranom studiju te materijalnom statusu njihovih obitelji. Ako upišu željeni studij te zadovolje kvalitetom studiranja, zaklada će ih pratiti tijekom cijelog njihovog studija na jednome od hrvatskih sveučilišta, a omogućit će im i druge pogodnosti kako bi stasali u vrhunske stručnjake i lidere koji će u budućnosti pomagati svome narodu. Naime, cilj zaklade je, uz materijalnu potporu, pomoći budućim studentima i u njihovom intelektualnom i duhovnom rastu. Na taj način utjecajni američki Hrvati, koji vode zakladu, žele pomoći razvoju domovine, odnosno stvaranju nove generacije mladih i sposobnih lidera koji će nositi razvoj Hrvatske i Bosne i Hercegovine na različitim područjima djelovanja.

Rad zaklade

Zaklada stipendira nadarene studente u domovini od 1993. i dosad je, zahvaljujući materijalnoj potpori zaklade, diplomiralo više od dvije stotine studenata na različitim fakultetima diljem Hrvatske, koji danas rade na sveučilištima, institutima, državnim

institucijama ili korporacijama. Oni su u Hrvatskoj okupljeni u udruzi CSF-Hrvatska. Zakladu financiraju mnogobrojni američki dobrotvori. Jedan od najvećih je poznati hrvatski vinar Miljenko Mike Grgich. Inače, zaklada je prije dvije godine u Sacramentu i Zagrebu svečano proslavila 25. obljetnicu svoga djelovanja te uživa potporu američkih vlasti (svojedobno je američki predsjednik Clinton primio hrvatske stipendiste), ali i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je, kao veleposlanica u SAD-u bila redovita gošća dobrotvornih priredbi zaklade. piše Večernji list.