Preporuke od strane Kriznog stožera JU Dom zdravlja Vitez za stanovništvo općine Vitez

U skladu s NAREDBOM Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, povodom novonastale epidemiološke situacije a u vezi sa sezonskom gripom i korona virusom daju se preporuke od strane Kriznog stožera JU Dom zdravlja Vitez za stanovništvo općine Vitez:

  • Nalaže se kantonalnim kriznim stožerima da zabrane posjete bolnicama, kao i u ustanovama socijalne skrbi koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području kantona. Rok: odmah.
  • Preporučuje se da se ne održavaju javni skupovi na području Federacije BiH i kantona. Pod javnim skupom smatra se svako organizovano okupljanje građana koje se održava na za to prikladnom prostoru sukladno propisima o javnom okupljanju.
  • Preporučuje se osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnih prevoza. Također preporučuje se osobama starije životne dobi da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporučuje se najprije liječnika kontaktirati telefonom ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet. 

Obrazloženje: u slučaju pojave simptoma viroze ( hunjavica, blago povišena tjelesna temperatura, kašalj) prvo kontaktirati obiteljskog liječnika ili službu HMP (nakon 15h) te slijediti dalje upute a sve u svrhu nepotrebnog izlaganja riziku. 

  • Nalaže se kantonalnim kriznim stožerima da u zdravstvenim ustanovama na području kantona obustave redovite specijalističko-konsultativne preglede a neophodne specijalističko-konsultativne obavljati po procjeni specijaliste. Rok odmah.

Sukladno naredbi Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK/SKB broj 03-33-93/20-7 od 06.03.2020. DZ Vitez uveo je novi broj za pučanstvo 063-838-453.

Linija je dostupna24h te se mogu javiti osobe koje su boravile ili dolaze iz područja u kojima je registrian korona virus ( Italija, Kina, Južna Koreja i Iran) kao i osobe koje su bile u kontaktu sa njima.

Napominjemo i molimo sve da se javljaju isključivo telefonskim pozivom, da ne dolaze prvo u Dom zdravlja . Poziv isto tako možete obaviti na broj telefona HES DZ Vitez 030-711-735 od 08-14h svaki radni dan.

Dom Zdravlja će davati upute i preporuke sukladno Kriznom planu DZ.

Prethodni članakViše tvornica u BiH se privremeno zatvara zbog koronavirusa
Sljedeći članakU školama SBŽ-a u četvrtak neće biti obustave nastave, odluka u petak