Preporuka tjedna Gradske knjižnice Vitez i portala Vitez.info: Miljenko Jergović

Roman “Buick Rivera” prvi je put objavljen 2001.godine, do sada je preveden na devet jezika. Prema njoj Goran Rušinović sinimio je film “Buick Riviera” koji je bio apsolutni pobjednik Sarajevo film festivala 2008. Redatelj je dobio Srce Sarajeva za najbolji film, a Slavko Štimac (Hasan Hajdur) i Leon Lučev (Vuko Šalipur) podijelili su Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu.

U prvom Jergovićevom romanu radnja se zbiva u SAD, a priča kreće od jedne muške opsesije automobilima. No likovi su, dakako, bosanski imigranti koji su u zemlju hamburgera u Buick Rivere donijeli tešku prtljagu svojih prijašnjih života. Digresije i epizode, koncentrični krugovi kojima se uobličavaju bosanske pretpriče, u novom američkom kontekstu djeluju još egzotičnije, a uplitanje priče o talibanima romanu daje i šire globalno-civilizacijske konotacije.

O autoru:

Rođen u Sarajevu 1966. godine. Novinar i književnik, autor priča, drama, poezije, književne kritike i publicistike. Njegova djela prevedena su na dvadesetak jezika. Od 1993. živi u Zagrebu. Jedan je od najplodnijih pisaca suvremene hrvatske i bosanskohercegovačke književnosti. U publicističkim radovima često prati aktualne teme vezane za BiH, od odnosa prema prošlosti do teško razjašnjivih dilema nacionalizmima rastrojene postdejtonske države.

Na policama Gradske knjižnice “Vitez” čekaju vas poznate knjige ovog nagrađivanog autora: “Sarajevski Marlboro”, “Mama Leone”, “Buick Riviera”, “Bosna i Hercegovina budućnost nezavršenog rata”.

Ugodno čitanje!
Gradska knjižnica “Vitez”