Preporuka tjedna Gradske knjižnice Vitez i portala Vitez.info: Haruki Murakami

Haruki Murakami rođen je 12.01.1949.godine u Kyotu, ali je odrastao u Kobeu. Iako su mu roditelji predavali japansku književnost, najviše je pokazivao interesovanja za američke autore. Studirao je dramu u Tokiju.

Svrstava se u red najpopularnijih svjetskih autora. Pored izuzetne vještine pripovjedanja, čitatelje privlači svojim autentičnim junacima, najčešće mladim ljudima koji se, izgubljeni u kaosu modernog života, kreću kroz neobičan svijet u kojem je vrlo tanka granica između stvarnih događaja I onoga što se zbiva u ljudskom nesvjesnom.

Planetarna popularnost ovog autora krije se u njegovom autentičnom pripovjedanju, u kojem opisuje svijet isprepletenih vremena I prostora, zbiljskih događaja I ljudske podsvjesti, strahova, sjećanja nadanja, snova. U njegovim romanima ljudi nestaju u televiiskoj slici dok njihov odraz ostaje u ogledalu I kada napu8ste prostoriju zarobljeni su u sopstvenim snovima, proganjaju ih misteriozni čovječuljci, lebde između paralelnih svjetova.

Djela: Moj slatki Sputnik, Južno od granice, zapadno od sunca, Nakon potresa, Norveška šuma, Tvrdo kuhana zemlja čudesa, Lov na divlju ovcu, Pleši, pleši, pleši, Kafka na žalu, Kad padne mrak, Ljetopis ptice navijalice

U Gradskoj knjižnici možete pronaći:

  • Norveška šuma
  • Lov na divlju ovcu
  • Tvrdo kuhana zemlja čudesa I kraj svijeta