Preminuo Steve Jobs

Steve Jobs, osnivač i bivši direktor Applea Inc., je preminuo u 56. godini života. Tužnu vijest potvrdila je i uprava Applea u priopćenju za medije.

“S tugom moramo priopćiti da je preminuo Steve Jobs. Njegova briljantnost, strast i energija bili su izvor nebrojenih inovacija koje su obogatile i poboljšale naše živote. Svijet je zbog Stevea bio nemjerljivo bolji. Ali najveću ljubav imao je prema svojoj supruzi Laurene i svojoj obitelji. Naša srca su uz njih, kao i uz svih koje je Steve dodirnuo svojim nevjerojatnim darovima”, priopćeno je iz Applea.

 

Ako želite podijeliti svoje misli, sjećanja i sućut, Apple moli da se pošalje na slijedeći e-mail: rememberingsteve@apple.com

Odlazak vizionara doima se tragičnim. Steve Jobs je zasigurno doživio i proživio klasični američki san. Započeo je kao gubitnik. Odmah po rođenju roditelji su ga predali na usvajanje. Čak mu ni kasnije nije sve odmah polazilo za rukom. Prekinuvši školovanje, bez stalnog boravišta, preživljavao je skupljajući boce radi povrata kaucije.

Tek se u 80-tima uspio probiti računalnom tvrtkom Apple. Svrstao se u red onih koji su promijenili svijet. Potom je u legendarnom reklamnom spotu predstavljen i Macintosh. Ali ubrzo nakon toga Steve Jobs izbačen je iz tvrtke koju je osnovao.

Godine 1998. Jobs se vratio na čelo tvrtke Apple. Proizvodima iMac, iPod, iPhone i najposlije iPad učinio je Apple najvrijednijom tvrtkom na burzi. Nije slučajno što se sa zabrinutošću gleda na budućnost Applea nakon Jobsova odlaska. Nijedna druga tvrtka nije tako čvrsto sazdana po mjeri svog vodećeg čovjeka. Analitičar Trip Chowdhry iz Investmenthause Global Equities Research kaže: „Apple bez Stevea Jobsa je ništa. Možeš ljude naučiti da upravljaju tvrtkom, možeš im za to angažirati savjetnike – ali inovacija, to je ravno nadahnuću od Boga.“ Steve Jobs je koncem kolovoza 2011. godine podnio ostavku na mjesto direktora Applea.

Nakon operacije gušterače 2005.g. Steve Jobs je pred studentima sa Stanforda izjavio:“ Podsjećanje na to da sam smrtan, bilo je najjače oruđe na koje sam ikad mogao računati da mi pomogne da napravim sve velike izbore u životu. Gotovo sve (…) jednostavno otpada pred licem smrti i ostaje samo ono što je uistinu bitno. Podsjećanje na vlastitu smrt je najbolji način da izbjegnete zamku razmišljanja da imate nešto za izgubiti. Vi ste već goli. Nema razloga da ne slijedite svoje srce.“

Vjerujemo da uopće nije potrebno spominjati veličinu i genijalnost čovjeka koji je napravio revoluciju u tako puno područja.

Svijet je izgubio poduzetnika, vizionara i tehnologa koji nam je donio Mac, iPod, iPhone, iPad i brojne druge proizvode koje koristimo i u kojima uživamo.

Nedostajat ćeš nam Steve.

Počivao u miru.