Preminuo Anto Valenta

U subotu u kasnim poslijepodnevnim satima u novobiljanskoj bolnici umro je Anto Valenta, dipl. ing., profesor i istaknuti HDZ-ovac. Vijest je rastužila ali ne iznenadila brojne prijatelje ovoga uglednog Vitežanina, a ponajviše pripadnike i simpatizere HDZ-a BiH. Jer, Valenta jer već duže vremena bio teško bolestan, a mnogi će ga pamtiti, kao dobrog prijatelja, tolerantnog čovjeka, uglednog stručnjaka i dragog profesora Srednje škole u Vitezu, a prije svega kao jednog od osnivača HDZ-a u Vitezu i u drugim mjestima srednje Bosne.

Sudionik je i potpisnik stvaranja i osnivanja HZ HB i prvi dopredsjednik HVO-a HZ HB. Bio je zastupnik u Saboru HR HB i zastupnik u Skupštini BiH. Imao je čin pukovnika HVO-a, nositelj he odličja Reda Ante Starčevića i Domovinske zahvalnosti. Bio je član hrvatskog izaslanstva na pregovorima u Ženevi u svezi unutarnjeg ustrojstva BiH (Wans – Owenov plan i Stoltenberg – Owenov plan 1993. godine).

Radio je kao Državni savjetnik za izbjeglice u BiH i vodio je hrvatsko izaslanstvo u Federalnoj komisiji za međuentitetsku crtu razgraničenja i u Centralnoj državnoj komisiji za identifikaciju i obilježavanje državne granice BiH. U vremenu 1991. – 1993. bio je predsjednik Opinske organizacije HDZ Viteza.

Uz više stručnih knjiga (Fizika eksplozivnih materija…) i školski skripti iz područja kemijske tehnologije, 1991. godine napisao je knjigu „Podjela Bosne i borba za cjelovitost”, koja je doživjela dva izdanja (Sarajevo i Omiš). Napisao je i knjigu „Srcem i razumom” koja govori o predratnim i ratnim događanjima u srednjoj Bosni u periodu 1990. – 1993. Autor je i povijesne knjige „Dvadeset godina HDZ-a u Vitezu”.

Anto Valenta je rođen 28. siječnja 1937. u Docu kod Travnika. Osnovnu i srednju školu završio je u Travniku, a tehnološki fakultet u Zagrebu, gdje je bio i aktivni sudionik studentskih nemira. Otaca je izgubio u Bleiburškoj tragediji, bio je oženjen i otac je dvojice sinova. Najveći dio života proveo je u Vitezu, gdje će i biti pokopan na groblju Kruščica u utorak 2. srpnja u 17 sati.

Zvonimir Čilić / VL