Preminula poznata Travničanka “Ane sa križevima”

Sigurni smo da ne postoji osoba u Travniku, ali i cijeloj Srednjoj Bosni kojoj nekada blagoslov nije uputila Ane Mačić.

Poznatu Travničanku, katolkinju, posvećenu vjeri, prije ste svakodnevno imali priliku susresti na ulici, no u posljednje vrijeme i ne, jer je zbog bolesti bila smještena u Dom za stare osobe „Otac Kristofor“ u Novoj Biloj.

Oko vrata je uvijek nosila krunicu s desetak velikih križeva s razapetim Isusom Kristom. U desnoj ruci držala je križ, sliku svetog Ante Padovanskog i bočicu sa svetom vodom. Na lijevom reveru svojeg vunenog crnog pulovera uvijek je imala okačenu još jednu manju krunicu i medaljon svetog Leopolda Mandića.

Oko struka zavezana fratarska korda, bijeli pojas na kojem su svezana tri čvora. Svakodnevni “podsjetnik” na tri zavjeta – poslušnost, siromaštvo i čistoću. Marama na glavi i uvijek skrušena u molitvi.

Bez obzira koje doba godine, da li visoke ljetne temperature ili duboki zimski minusi, Ane uvijek ustrajna u svom zavjetu.

Ane Mačić iz Travnika, majka devetoro djece i baka i prabaka više od 50 unučadi i praunučadi napustila je ovaj svijet u 90- godini života, neka joj je pokoj duši.